Melléküreg gyulladás

Köhögés, tüsszögés, orrdugulás, levertség - ugyan, csak egy kis megfázás! Néhány nappal később, amikor a házipatikában található szokványos gyógyszeres kezelés ellenére a fenti tünetekhez egyre erősödő intenzív fejfájás is társul, rendszerint orvoshoz fordulunk.


Legtöbbször a következő diagnózist halljuk: heveny melléküreg gyulladás, tehát a melléküregek nyálkahártyájának gyulladását. Ezek az arcüreg, a homloküreg, az iküreg és a rostasejt-rendszer.

Tünetek

Fejfájás, orrdugulás, arc, illetve homlokfájdalom, gennyes orrváladékozás, esetenként láz, fogfájdalom, köhögés.

Mi okozza? Vírusok, baktériumok, gombák.

Hajlamosító tényezők

Orrlégzési zavar (például allergiás nátha, orrsövényferdülés). Tartós huzat, cigarettafüst, légszennyezés, uszodavíz (nyári időszakban halmozottan fordul elő). A repülés nemcsak középfülgyulladást, hanem arcüreggyulladást is okozhat. Influenzajárványt követően gyakrabban észleljük.

Diagnózis

Orrmelléküreg röntgenfelvétel nélkül a betegség nem igazolható. Javasolt fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat a megfelelő terápiás terv felállításához.

Kezelés

Legalább 10 napon keresztül alkalmazott - megfelelően kiválasztott - antibiotikus kezelés szükséges, melyet orrcseppel, fájdalomcsillapítókkal és a gyulladás lezajlását gyorsító lokális száraz meleg terápiával (infra lámpa) egészítünk ki. (Gőzölés nem ajánlott.) Az esetek többségében a fenti kezelésre a heveny, gennyes melléküreg gyulladások többsége gyógyul.

Szokványos terápiára nem gyógyuló, elhúzódó, az alsó légutak súlyos fertőzéseivel (pl. tüdőgyulladással) kombinálódott melléküreg gyulladás miatt, továbbá csökkent ellenálló képességű szervezet, illetve szövődmény veszélye esetén végzünk arcüreg öblítést.

Szövődmények

A gyulladás áttörése a külső lágy részekbe, a szemüregbe, illetve a központi idegrendszerbe (az agyhártyagyulladás bizonyos fajtája esetén a melléküreg gyulladás gócként szerepelhet! A felső fogsor felől kedvezőtlen anatómiai helyzet esetén a gyulladás az azonos oldali arcüregbe terjedhet. Tünete lehet a féloldali, rendkívül bűzös orrváladékozás.

Beteg fog és idült mandulagyulladás után a fej területén a melléküregek gyulladása a harmadik leggyakoribb gócforrás (kb. 10 százalék).

Megelőzés

Téli hónapokban, különösen száraz levegőjű távfűtéses lakásokban fokozott párásítás szükséges. Nyáron a klímaberendezések óvatos üzemeltetésére fordítsunk figyelmet (direkt a fejre irányuló hideg légáram nem kívánatos). Elsődleges a szervezet ellenálló képességének fokozása (egészséges életmód, vitaminok). Gyakori, tartós náthás megbetegedés, orrdugulás esetén szakorvosi vizsgálat javasolt.

| gennyes melléküreg gyulladás, homloküreggyulladás, arcüreggyulladás
2017-09-27 23:23:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop