ÚJ

Arcüreggyulladás

Az orr mellett az arc és homlok területén is üregek találhatók. A közönséges légúti fertőzések átterjedhetnek ezekre az üregekre is. Néha fogászati beavatkozások kapcsán fertőződhetnek meg az arcüregek, mivel a fogak gyökerei közel fekszenek hozzájuk.


Az orrsövényferdülés

Az orrsövényferdülés lehet fokozatosan kialakuló fejlődési zavar következménye. Ugyanis az orrsövény gyorsabban nő, mint az orr csontos ürege, és nem férvén el benne, kénytelen S alakú kanyart felvenni. Ennek következménye általában a serdülőkor befejeztével jelentkező, fokozódó orrdugulás. Lehet sérülés, törés következménye is.


Az orr sérülései

Terjedhetnek csak a lágyrészekre és ha nincs anyaghiány, finom varratokkal helyreállíthatók. Ha részek hiányoznak az orrból, bonyolult plasztikai lebenyekkel kell a hiányt kiigazítani. Bőrlebenyt nyerhetünk az orr számára a homlokból vagy az arcból.


Az orrmelléküregek heveny és idült gyulladása

Elsősorban felső légúti gyulladás, nátha szövődményeként jelentkezik. Az orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, váladékuk nem tud kiürülni, és a felgyülem nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik. A feszülés miatt fájdalom mutatkozik. Magasabb láz ritkán van, az inkább szövődmény jele.


Az orrmelléküregek sérülései

Nem ritkák, gyakran közlekedési balesetek okozzák őket.


Az orrtornác gyulladásai

Furunkulus
A külső orr területén gyakran keletkezik furunkulus. Ezt gennykeltő baktériumok okozzák (Strepto-, Staphylococcusok). Az orrcsúcs vagy valamelyik orrszárny hámja előbb vörös lesz, majd kemény, fájdalmas duzzanat keletkezik. Nyomkodása, szakszerűtlen felvágása nagy veszéllyel jár: belső szemzugi vénán a fertőzés az agyi vénás öbölbe juthat, és ott életveszélyes fertőzést indíthat el. Antibiotikumos kezelést kell alkalmazni, és helyileg hasonló tartalmú kenőccsel kezelni. Párakötéssel, meleg kamillás borogatással elősegíthetjük a beolvadást. Ha sárga mag képződött, azt szakember óvatosan megnyithatja, hogy a genny kiürüljön. OrbáncLehet az arcon, az orr területén orbánc (erysipelas). Ebben az esetben a bőr élesen elhatárolt, lángnyelvszerű pírját látjuk. Lázzal jár és ha elhanyagoljuk, komoly általános fertőzést okoz. Bakteriális Streptococcus-fertőzés következménye. Antibiotikummal, helyi antibiotikus kenőccsel, hideg kamillás borogatással gyógyítjuk.


Orrtornác gyulladás

Az orrtornác az orrüreg első, közvetlenül az orrlyukak mögött elhelyezkedő része. Gyulladását (vesztibulitisz) fertőzések okozzák.


Orrsövényferdülés

Az orrüreget kettéosztó orrsövény rendesen egyenes, de születési rendellenesség vagy sérülések következtében lehet hajlott is. Ez utóbbi, igen gyakori állapot az orrsövényferdülés.


Orrsövény kilyukadás

Az orrsövény kifekélyesedhet és át is lyukadhat sebészeti beavatkozás, (esetleg az orr piszkálása), ismételt sérülés és fertőzések (pl. TBC és szifilisz) következtében. Hasonló következménnyel jár kokain szippantása is.


Orrnyálkahártya gyulladása

Az orr nyálkahártyájának gyulladását az orrfolyás és az orron keresztüli levegővétel akadályozottsága jelzi. A háttérben általában fertőzés áll. A felső légutak gyulladásai közül az orr megbetegedése fordul elő a leggyakrabban. A gyulladás lehet heveny (rövid ideig tartó) vagy idült (elhúzódó).


| 2 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop