ÚJ

A hallójárat-gyulladás: úszó fül

A hallójárat-gyulladás igen gyakori baj. Viszketést, fájdalmat, nedvedzést és - a hallójárat beszűkülése, a váladék eltömeszelődése miatt-vezetéses nagyothallást okoz.


Fülápolás nyáron

Másra se vártunk egész télen, csak hogy végre napon és vízparton lehessünk. A kikapcsolódás mellett persze vigyázzunk magunkra is, hisz a strandolás ártalmas hatásaira gondolunk legkevésbé, amikor alámerülve az élővíz szépségében gyönyörködünk.


Van-e értelme a fültisztításnak?

Valóban el kell távolítani a fülzsírt? Ugyanúgy tisztítani kell a külső hallójáratokat, mint az orrot? Nem. A fültisztító pálcikák gyakran csak beljebb tolják a fülzsírt, a keletkezett „dugó“ ronthatja a hallást, és ezt már valóban el kell távolítani.


Ne piszkálja, inkább törölje!

Az esti órákban a szülők kellő figyelmet tudnak fordítani arra, hogy a mosakodásból a gyerek füle se maradjon ki. A fültisztító pálcikák felületére számtalan kórokozó kerülhet a gyártás és csomagolása során, melyek a hallójáratba jutva zúgással, viszketéssel és fájdalommal, akár lázzal járó állapotot is okozhatnak.


A strandolás külső hallójárat gyulladást okozhat

Az úszók fülgyulladásának is nevezett kórkép a külsőfül betegsége, amelynek leggyakoribb oka a fürdés után a fülben maradt víz. Ez a nedves környezet lehetőséget teremt a kórokozók elszaporodására. A problémát tovább súlyosbítja, ha a viszkető fület az ujjunkkal vagy pálcával vakargatjuk. Ezzel megsérül a hallójárat vékony bőre.


Nem ritka gond az úszófül betegség

A nyáron gyakorta órákat vízben töltő gyerekek vagy fiatal felnőttek tapasztalják a legtöbbször, hogy viszket, sőt fáj a fülük, a hallójárat kipirosodik: ezt az állapotot a szakemberek úszófülnek nevezik.


Házi fortélyok fülgyulladásra

Nyáron, a medencében vagy a tengerben fürödve gyakran előfordul, hogy megfájdul a fülünk. A külső fül fájdalmas fertőzéséről van szó, de nem feltétlenül kell, hogy ez elrontsa a nyaralást.


Ki szabad rázni a vizet a fülből úszás után?

Ha úszás során víz kerül a fülbe, azt ki lehet rázni onnan úgy, hogy a fej elfordításával és a fül húzásával függőleges helyzetbe hozzuk a hallójáratot, és fel-le ugrálunk. Az ugrálás az egyetlen módszer, ami növeli a gravitációs erőt.


Gyulladásban a hallójárat

Közeledik a nyár, itt az úszás ideje. Jól is esik a hőségben kicsit alámerülni a friss vízbe. Ám nem mindenkinek… Ennek egyik oka az lehet, hogy az úszást követő fülfájástól tartunk. Hogyan előzhető meg a gyulladás, illetve hogyan kezelhető otthon a baj?


Sérülések és más elváltozások

Gyakori sérülés a fülkagyló véraláfutása (othaematoma). Ütés után a fülkagyló lilásan megdagad. Leszívással, nyomókötéssel gyógyítható, de kiújulhat, és akkor operálni kell, mert különben az eredmény birkózófül - maradandóan megvastagodott, torzult fülkagyló lesz - de a hallás nem károsodik.


1 |

Web Design & Development Prowebshop