Sérülések és más elváltozások

Gyakori sérülés a fülkagyló véraláfutása (othaematoma). Ütés után a fülkagyló lilásan megdagad. Leszívással, nyomókötéssel gyógyítható, de kiújulhat, és akkor operálni kell, mert különben az eredmény birkózófül - maradandóan megvastagodott, torzult fülkagyló lesz - de a hallás nem károsodik.

sérülés, othematoma, daganat, elálló fül | A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.
A sérülések, mély vágások sebészi ellátás után gyógyulnak, és még a teljesen leszakadt fülkagylót is eredményesen vissza lehet varrni. A fülkagyló porchártya-gyulladásánál a kagyló vörös, duzzadt, fájdalmas. Helyi és általános antibiotikus kezeléssel, hideg borogatással gyógyítható.

A hallójáratban lehetnek jóindulatú csontkinövések (exostosis és osteoma). Gyakran úszóknál keletkeznek. Lehetnek tünetmentesek, máskor beszűkítik a hallójáratot és ismételt, állandósult dugulást okoznak. Ha ez nehezen elviselhető, műtétileg eltávolíthatók. Gyakorlott kézben veszélytelen és sikeres műtét.

A hallójárati rosszindulatú daganatok fájdalommal, vérezgetéssel, füldugulással, nagyothallással jelentkeznek. Kezdetben nehéz elkülöníteni a makacs hallójárati gyulladástól. A szövetszaporulatból vett szövettani minta pozitivitása adja a diagnózist. Röntgen és CT (komputertomográfia) mutatja meg a kiterjedést. Idejében végzett radikális műtéttel, besugárzással gyógyítható, de a késlekedéssel, nem megfelelő kezeléssel katasztrofális helyzet léphet fel. A folyamat terjedhet a középfülbe, agyba és áttétet adhat a nyaki nyirokcsomókba, távoli szervekbe.

| sérülés, othematoma, daganat, elálló fül
2002-12-07 18:57:11
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop