Elzáródások

A külső hallójárat leggyakoribb betegsége a fülzsírdugulás. A fülzsírképződés normális jelenség, a hallójárat ezt öntisztulás révén kifelé üríti. A gyakori dugulás oka néha a túlzott piszkálás.

fülzsír, fülzsír | A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.
Fültisztító pálcával, a dobhártyáig nyomhatjuk a zsírt. Ujjunkkal, szappannal, meleg vízzel leghelyesebb kimosni a hallójáratot. A gyakori dugulás hajlam kérdése is, ilyenkor a fülzsír sűrűbb. Időszakos paraffinolajos becseppentés meggátolhatja a gyakori beszáradást.

Hirtelen eldugulhat a fülünk, ha a száraz zsírt víz éri, attól bedagad. Ha bedugult és úgy érezzük, megsüketültünk, nem kell félnünk, hogy az azonnali ellátás elmaradása károsodást okoz. Csöppentsünk bele 4-5 csepp paraffinolajat. Ne próbáljuk kitisztítani, csak ártunk vele. Keressük fel a fülészetet, ott szakszerűen mosással vagy speciális eszközzel eltávolítják.

A hallójáratba idegentest kerülhet. Gyermekek gyöngyöt, babot, egyebet dugnak a fülükbe. A növényi mag megduzzad, csírázni kezd, és a hallójáratot feszítve fájdalmat okoz. Orvossal távolíttassuk el.

Lehet a hallójáratban veleszületett elzáródás, amely - mint a fülkagyló fejlődési rendellenességeinél írtuk - lehet komplex. Piszkálástól a hallójárat könnyen sérülhet és erősen tud vérezni anélkül, hogy a sérülés komoly bajt okozott volna. Ilyenkor tegyünk bele tiszta vattát és nézessük meg az orvossal. Fertőtlenítő, esetleg antibiotikus kenőcs tehető a vattára, de soha ne kerüljön bele sebbenzin. A benzin a fülben erős fájdalmat okoz.

| fülzsír
2002-12-07 19:02:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop