Külső fül gyulladás

A külső fül gyulladása tulajdonképpen a hallójárat fertőződése.

hallójárat, gyulladás, fertőzés, otitis externa | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A fertőzés kiterjedhet az egész hallójáratra, vagy érinthet csak egy kis területet kelés (furunkulus) formájában. A külső fül gyulladásai leggyakrabban a nyári, fürdésre alkalmas időben fordulnak elő, a betegséget úszók fülbajának is nevezik.

Okok

Baktériumok, vagy ritkán gombák okozhatják a külső fül kiterjedt gyulladását. A Staphylococcus nevű baktérium gyakran fordul elő kelések kórokozójaként. Azok, akik allergiásak, illetve pikkelysömörük vagy ekcémájuk van, különösen hajlamosak a külső fül gyulladására. A fül tisztítása során okozott sérülések gyakran vezetnek gyulladáshoz, de hasonló következménnyel járhat víz, és a bőrt izgató anyagok, mint például hajlakk vagy hajfesték hallójáratba kerülése is.

A hallójárat önmagát tisztítja úgy, hogy az elhalt sejteket a dobhártyától a hallójáraton keresztül futószalagszerűen elszállítja. Ha a hallójáratot megpróbálják vattás fültisztítóval kitisztítani, akkor meggátolják a természetes öntisztító folyamatot, és a sejttörmeléket esetleg egészen a dobhártyáig betolhatják, ahol az felgyülemlik. Ez a törmelék a fülzsírral összekeveredve magába szívja a mosakodás és úszás során odajutott vizet. A hallójárat ily módon felázott, nedves bőre könnyebben áldozatul esik bakteriális vagy gombás fertőzéseknek.

Tünetek

A kiterjedt fülgyulladás viszketéssel, fájdalommal és bűzös fülfolyással jár. Ha a hallójárat megduzzad, vagy megtelik gennyel és sejttörmelékkel, halláscsökkenés is kísérheti. A hallójárat általában érzékeny és fájdalmas, ha a fülkagylót meghúzzák, vagy a hallójárat előtti kis bőrredőt megnyomják. Fültükrözéskor az orvos a hallójárat bőrét pirosnak, duzzadtnak, és gennyel, illetve sejttörmelékkel szennyezettnek látja.

A kelések súlyos fájdalommal járnak. Kifakadásukkor kis mennyiségű vér és genny ürülhet a fülből.

Kezelés

A külső fül kiterjedt gyulladásának kezelését az orvos először a fertőzött törmelék eltávolításával kezdi szívóberendezés, vagy száraz vattatörlő segítségével. A hallójárat kitisztítása után a hallás gyakran teljesen rendbe jön. Általában antibiotikumos oldatot írnak fel a betegnek, amit egy héten keresztül, naponta többször a fülébe kell csepegtetnie. Néhány fülcseppben a duzzanatot csökkentő kortikoszteroid is található. Bizonyos esetekben higított ecetsavat is tartalmaz az oldat, ami helyreállítja a hallójárat savas kémhatását. Az első 24-48 órában, amíg a gyulladás csökkeni nem kezd, fájdalomcsillapítókat lehet alkalmazni. Ha a gyulladás a hallójáraton kívülre terjed (cellulitisz), szájon át történő antibiotikum-kezelésre kerülhet sor.

Kelések esetében megvárják, míg azok maguktól kifakadnak, mivel megnyitásuk a fertőzés tovaterjedésével járhat. Ilyenkor az antibiotikumos fülcseppek is hatástalannak bizonyulnak. Fájdalomcsillapítók és párakötés alkalmazásával elősegíthető a gyógyulás, és csillapítható a beteg fájdalma.

| hallójárat, gyulladás, fertőzés, otitis externa
2009-02-17 15:54:13
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop