A hallójárat-gyulladás: úszó fül

A hallójárat-gyulladás igen gyakori baj. Viszketést, fájdalmat, nedvedzést és - a hallójárat beszűkülése, a váladék eltömeszelődése miatt-vezetéses nagyothallást okoz.

atheroma, hallójárat gyulladás | InforMed Hírek16   InforMed | Kovács, A.

Gyakran piszkálás, felsértés következménye. Baktériumok és gombák is okozhatják. Strandolás után gyakori, nem véletlenül nevezik "úszó fülnek" is. Érzékeny emberek hajmosás közben, hölgyek fodrászszerektől kapják. Aki hajlamos rá, óvja fülét a fürdőben, fodrásznál, hajmosásnál, hogy ne kerüljön bele a víz. Legjobb kenőcsös vattával, jól illeszkedő füldugóval a fület bedugni: sőt tanácsos a hallójáratot - különösen veszélyeztetés esetén - 2-3 csepp bóralkoholos fülcseppel vagy színtelen Castellani-oldattal fertőtleníteni.

Ha megvan a baj, az orvos először fertőtlenítőszerrel alaposan kitisztítja a hallójáratot. Kerülhet bele színtelen Castellani- vagy Betadine-oldat, ezt követi a fertőtlenítő hatású kenőcsös gézcsík bevezetése. A kezelést az orvos belátása szerint kell ismételni. Mivel fájdalmas, készüljünk fel fájdalomcsillapítóval (Algopyrin, Demalgon tabletta).

A gyulladás lehet diffúz (szétterjedt) és lehet körülírt furunkulus formájú. A beért furunkulust finom szikével meg kell nyitni.

Fülünk körül lehetnek a bőrben kis, puha csomócskák formájában jelentkező faggyúmirigyek (atheroma). Műtétileg el lehet őket távolítani. Ezek begyulladhatnak. Vörösek lesznek, hirtelen megnőnek, fájnak. Az orvos ezeket felvágja és gézcsík behelyezésével pár napig elősegíti a tisztulást. Ha nem érett be, párakötést kell rá tenni (antibiotikus kenőcs, erre kis nedves vatta, műanyag fólia és rá száraz vatta, ragtapasz- vagy gézrögzítés).
| hallójárat gyulladás, atheroma
2019-07-18 13:30:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop