Gyulladásban a hallójárat

Közeledik a nyár, itt az úszás ideje. Jól is esik a hőségben kicsit alámerülni a friss vízbe. Ám nem mindenkinek… Ennek egyik oka az lehet, hogy az úszást követő fülfájástól tartunk. Hogyan előzhető meg a gyulladás, illetve hogyan kezelhető otthon a baj?

hallójáratgyulladás | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(6):51-51   Celsus Kft. | Kovács, R.
Kora nyári délután a Balatonnál. Vidám ugrálás a gumimatracról. Búvárkodás, kövek a tó fenekéről. S a következő reggel: fülfájás. Különösen erős a fájdalom, amikor Éva hozzáér a fülkagylójához, vagy ha megnyomja a fül előtt található porcocskát. A fájdalma sajnos még napokig eltarthat. Az ilyen fülpanaszoknak nyáron van szezonja: „vízi-otitis”, vagyis vízben tartózkodás miatt kialakult fülgyulladás – hangzik az orvosi szakkifejezés.

Oka, hogy a baktériumok behatolnak a külső hallójárat felázott bőrébe. Érdekes módon azonban nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok okozzák a bajt. Amikor fürdés, úszás közben felpuhul a hallójárat bőrfelülete, ezek akadálytalanul behatolhatnak, és gyulladást okozhatnak.

Az uszodavíz ártalmasabb

Uszodák esetében még nagyobb a kockázat. Ennek az az oka, hogy erősen klórozzák a vizet. A klór fertőtlenít, és megakadályozza, hogy a betegséget kiváltó kórokozók a vízben elszaporodjanak. Mellékhatása azonban kevésbé közismert: hosszabb vízben tartózkodás esetén a klór ingerli a nyálkahártyát és a hallójáratban található érzékenyebb bőrréteget. Bizonyos idő elteltével begyullad a hallójáratban található bőr és megduzzad. Ez a duzzadás nyomást gyakorol a véredényekre, és emiatt csökken a vérellátás. Ettől pedig a bőr védekező ereje csökken, így már nem képes védekezni olyan hatásosan a behatoló baktériumok ellen, s így azoknak szabaddá válik az út.

TUDTA? A „vízi-otitis”-re különösen a száraz bőrűek fogékonyak. Vélhetőleg ennek oka, hogy náluk kevesebb védőhatású fülzsír képződik. Akiknek a hallójárata ekcémás, ugyancsak jobban ki vannak téve a baktériumok támadásának, s könnyebben alakul ki náluk fülgyulladás.

A fülcsepp hatékony segítség

Mit tegyünk, ha fülünk hasogat? Enyhébb panaszok esetén megpróbálhatjuk fájdalomcsillapító fülcseppek használatát. Hatásuk akkor kellemesebb, ha alkalmazásuk előtt kb. 5 percet kezünkben melegítjük.

TIPP: leginkább bevált háziszer a kövirózsacsepp – ma már készen is kapható a drogériákban, ám ha nincs, az alaposan letisztított, vastag húsú kövirózsából mi is kisajtolhatunk pár cseppet.

FONTOS! Amennyiben a fájdalom két napnál tovább tart, esetleg hevesebbé válik (különösen éjszaka), feltétlenül keressük fel az orvost!

A szakember csak egy pillantást vet a fülbe, s rögtön kiderül, miről is van szó. Ilyenkor behelyez egy antibiotikummal átitatott csíkot a hallójáratba. Egy-két nap elteltével ezt kicseréli, s ettől általában egy hét elmúltával megszűnnek a panaszok. Az ezt követő kb. 2 hét folyamán ajánlatos elkerülni, hogy a fülbe víz kerüljön.

Megelőzésként:

Ússzon a felszínen, így kevesebb víz megy a fülébe, mint ha a feje a víz alá merül.

Hagyja békén a fülzsírt – ugyanis menedéket nyújt a hasznos baktériumoknak, melyek védenek a fertőzés és gyulladás ellen.

Ha víz ment a fülébe, fél lábra állva (az eldugult fül oldalának megfelelő lábon) ugráljon, és rázza ki belőle! Ha nem sikerült, hajszárítóval addig fújjon száraz, mely levegőt a fülbe, míg ki nem szárad!

Hordjon úszósapkát, ha pedig fokozni kívánja a hatást, tegyen kevés vazelinnel bekent vattát is a külső hallójáratba!

Extra tippek

• Amennyiben valaki hajlamos „vízi-otitis”-re, a panaszokat megelőzheti, ha a fürdést megelőzően, vagy azt követően orvosi alkoholt (70%-os etanol – kapható a gyógyszertárakban) vagy bóralkoholt cseppent a hallójáratba.

• Mielőtt vízbe megyünk, vékonyabb rétegben bekrémezett vattát is helyezhetünk a fülbe.

• Kerüljük el a fültisztítók és egyéb hegyes eszközök használatát, hiszen ilyenkor kisebbfajta sérülések keletkezhetnek, melyek a baktériumoknak szabad bejárást biztosítanak.

Nem mindegy, hogy tisztítjuk…
• A természetes öntisztító mechanizmusok szabadon tartják a fület, ezért külön tisztításra nincs szükség. Időnként azonban a fülzsírból dugó képződhet. Ennek az a jele, hogy az érintett oldalon gyengébben, tompábban hallunk. Ekkor meg lehet próbálni a hallójáratot langyos vízzel kiöblíteni. Megoldást jelenthet a gyógyszertárakban kapható bóralkohol is, mely a fülzsírdugók feloldását szolgálja. A csomagolásban található egy olyan gumiballon, melynek segítségével a fül kíméletesen öblíthető. Ám leghelyesebb, ha az orvost kérjük meg a dugó kitisztítására, így kisebb az esélye a károsodásnak.

• A hallójáratok fültisztító rudacskával, esetleg hegyes tárggyal történő „mechanikai” tisztítását semmi esetre sem szabad megpróbálni! Ez ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, mely fájdalmas gyulladáshoz vezethet, ráadásul megsérülhet a dobhártya.

• Segít a fül-orr-gégész, ha a fülzsírdugó kiöblítése és feloldása otthon nem sikerül. Az orvos szonda segítségével könnyedén eltávolítja a dugót, vagy speciális öblítőkészülékkel kimossa a fület. Ha további kezelést lát szükségesnek, felírja a gyógyszert és elmondja a tennivalókat.

Kovács Rita
| hallójáratgyulladás
2003-05-31 09:26:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop