Éjszakai zajártalom - A horkolás megszüntethető!

Sokan panaszkodnak manapság arra, hogy a külső zajok miatt nem tudnak nyugodtan aludni, s képtelenek kipihenni magukat. Ezt sajnos csak tetéz(het)i még egy zajforrás: a horkoló hálótárs. (Ráadásul ez a zajártalom sokszor még hangosabb, mint a kívülről érkező zajongás...)

horkolás, alvászavar | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(3):67-68   Celsus Kft. | Örvendi, Zs

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor a nap végén holtfáradtan behuppanunk az ágyunkba, befészkeljük magunkat, majd elégedetten lehunyjuk a szemünket, s már majdnem alszunk is..., ám ekkor belehasít az éjszakába kedvesünk fülhasogató durmolása: khrr, khrr, khrr...

Sokan, sokféle módon...

Ekkor foszlik szét minden reményünk a pihentető alvással kapcsolatban, s kezdünk feszültté válni. Ilyenkor sokan, sokféle „jól bevált” módszerrel próbálkoznak: ciccegnek, fütyülnek, utánozzák a horkolást, kicsit oldalra hempergetik hálótársukat, de mindhiába: egy idő után, ha lehet, még hangosabban rázendít. Na, ekkor jön a hirtelen megoldás, amit még nagyanyáinktól hallottunk útravalóul: „Fogd be az orrát!” Befogjuk, s ekkor szerencsétlen horkoló megriad: „Mi van, mi van?” - kérdi teljes joggal. Mi meg magunkból teljesen kikelve elmondjuk neki egyórányi küzdelmünket vele és a horkolásával, meg azt, hogy nem lehet tőle aludni, és fáradtan fogunk felkelni, míg ő édesdeden átalussza az éjszakát!

Mi a horkolás oka?

A horkolás nem egyfajta rossz szokás. A saját és partnerünk életét megkeserítő zaj mögött biológiai okok „szunnyadnak”. Úgy keletkezik, hogy a garat összeszűkül, mert a nyelv vagy a nyelvcsap, illetve az alsó állkapocs hátracsúszik. A levegő csak üggyel-bajjal jut át a szűkké vált nyíláson, s közben rezgésbe hozza az útjába kerülő szöveteket. Tehát a horkolás a felső légutakban, a nyálkahártyával bélelt garatban jön létre. A jelenség kiváltó okai közé sorolható az alkoholfogyasztás, mely esetén az izmok elernyednek, s a nyelv önkéntelenül is hátracsúszik. A kövér embereknek ráadásul szűkebb a garatjuk, s ez a kutatók szerint összefügghet a horkolással.

Tudta? A horkolók csaknem fele komoly súlyproblémákkal is küszködik. A tapasztalatok szerint az allergiások is gyakran horkolnak, akárcsak a születési rendellenességgel világra jöttek.

Veszélyben!

A horkolás legveszélyesebb momentuma az esetleges légzéskimaradás, ekkor ugyanis túl kevés oxigén kerül a vérbe és ezáltal az életfontosságú szervekbe. Megugorhat a vérnyomás is, ami szívinfarktust, vagy agyvérzést okozhat! Krónikus horkolók esetében nem minden esetben elégséges a torok és az orrüreg vizsgálata, kivált oly páciensek esetében, akiknél a probléma hátterében komoly alvás-légzés zavar sejthető.

Jó tudni! Az alvászavar megállapításához egyetlen biztos eredményt adó vizsgálat az éjszakai monitorizált teszt. Ez egyszerre több funkciót is figyel alvás közben: a levegő ki-be áramlásának egyenlőtlenségét a szájon és az orron keresztüli légzéskor, a horkolást, a levegő oxigéneloszlását, az agy egyes elektromos jelzéseit és a testhelyzetet.

Alvászavar-vizsgálat

Központi Honvédkórház; Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ 1126 Bp.,.Királyhágó u. 1-3.; alvascentrum@kabelszignal.hu Az ország vezető alvásdiagnosztikai és terápiás laboratóriumaiban várják az érintetteket Budapesten kívül még Pécsett, Szegeden és Debrecenben is.

Gyerekek veszélyben!

A gyerekek majd' 4-5%-a horkol, s ez esetükben veszélyesebb, mint amikor a felnőttek teszik ugyanezt! Amint észleli, hogy gyermeke horkol, s nem a náthája miatt, ajánlatos mihamarabb felkeresniük szakorvost! A gyermekkori horkolást sajnos sokan egyáltalán nem veszik komolyan, pedig súlyosabb problémákat is jelezhet, például viselkedészavarokat - a hiperaktivitás jele -, vagy valamely agyterület károsodását, de akár szív- és érrendszeri betegségeket is. Ugyanakkor ez az allergia egyik előjele is!

Zajos éjszakák, nehéz nappalok

Az éjszaka nehezen lélegzőknek és a sokat horkolóknak a nappalaik sem tökéletesek, mert fáradtak, aluszékonyak lehetnek, hosszú távon pedig egyéb egészségügyi problémákkal is szembe kell nézniük.

A horkolás következményei a hálótárs esetében is súlyosak lehetnek, ugyanis ő kialvatlansága miatt dekoncentrálttá, inaktívvá válhat az élet minden területén: a munkában, a közlekedésben, a háztartásvezetésben, a gyerekek ellátásában. Sőt akár a szexuális élet is kárát láthatja, hiszen kinek van kedve holtfáradtan ölelkezni?!

Mit tehetünk ellene?

Először is próbáljunk meg előbb elaludni, mint horkolászó ágytársunk, avagy rögvest füldugóval bújjunk ágyba! Ugyanakkor figyeljünk horkoló-durmoló párunkra! Ne engedjük alkoholt fogyasztani lefekvés előtt legalább egy órával, próbáljuk arra sarkallni, hogy diétázzon, s fogyjon le pár kilót!

Fontos! Horkolásra hajlamos embernek semmiképp se adjunk altatót!

Tipp: a rendszeresen horkolónak ajánlatos mielőbb felkeresnie egy fül-orr-gégészt, aki, ha jónak látja, beutalja éjszakai monitorizált tesztre.

De vannak már igen jól bevált lapkák is, melyek „horkolásszabályozóként” működnek, hiszen segítségükkel a nyelv enyhén előretolt helyzetben marad, s a garat előtt szabaddá válik a levegő áramlásának útvonala.

Persze kiemelten indokolt esetben van mód műtéti beavatkozásra is, amikor is az extrém nagyságú nyelvcsapot eltávolítják, s a laza és nagy lágyszájpad szövetének felhasználásával új nyelvcsapot alakítanak ki. A műtétet a sebfertőződés és a műtét alatti-utáni vérzés megelőzése, valamint a rendkívül finom műtéttechnika okán lézerrel hajtják végre. A beavatkozást követően a beteget az érzéstelenítés fajtájától függő megfigyelési idő után hazaengedik.

Valamennyi esetben természetes, hogy a fájdalom a műtétet követő ötödik-hatodik napig fokozatosan erősödik, ezalatt fájdalomcsillapító tabletta szedése javallott. Egy hét múlva kontrollvizsgálat szükséges. Közben a nyelési nehézségek enyhítésére jó ideig csak pépes, langyos ételt ehet, illetve csak azt tud enni a lábadozó. De megéri ez a néhány napos szenvedés, mert a műtétet követően többé nem okozhat problémát a horkolás - s annak következményei - sem a korábban zajt okozónak, sem a hálótársának!

Örvendi Zsuzsa

| horkolás, alvászavar
2007-03-25 08:51:02
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop