Halszálka a torokban

A garatban gyakran akadnak meg idegentestek. Például halszálka (főleg ha hal fogyasztása közben beszélgetünk). Műfogsorviselőknek még jobban kell figyelni. A halszálka a mandulákba vagy a nyelvgyök redőibe szúródik.

| InforMed Hírek20   InforMed | Kovács, A.

Kép: Getty Images

Néha a gégebemenet körül akad el, a nyelőcsőbe rendkívül ritkán kerül. A halszálka heves szúró, izgató érzést okoz, amely az embert azonnal orvoshoz viszi. Érzéstelenítésben vagy anélkül hajlított fogóval eltávolítható. Gyakran továbbra is érezzük a szúrás helyét, ez másnapra elmúlik, de ha nem, ismételten keressük fel a gégészt.

Óvatlanul lenyelt csontdarab, nagyobb hús vagy egyéb tárgy inkább a nyelőcsőben akad el. A nyelőcsőszűkületes betegek különösen veszélyeztetettek. Ilyenkor heves öklendezés közepette érzékeli a beteg az elakadt tárgyat. Legtöbbször a nyálát sem tudja lenyelni.

Nem helyes újabb ételek lenyelésével kísérletezni. Gégészhez kell fordulni, még aznap.

Ha gégetükörrel nem látható, röntgenes nyelési vizsgálatot végzünk. Sugárárnyékot adó speciális folyadékot nyeletünk, így megtaláljuk az elakadás helyét. Esetleg maga a lenyelt tárgy is árnyékot ad.

Ha a nyelőcsőben van, onnan haladéktalanul el kell távolítani az idegentestet. Ellenkező esetben átfúródhat és életveszélyes gyulladást okozhat a mellkasban.

Nyelőcsőtükrözést végzünk. Idegentest-eltávolításhoz merev fémcsövet használunk, amelyet a nyelőcsőbe kell vezetni, s ezen át speciális fogókkal tudjuk a tárgyat eltávolítani. Ez nem veszélytelen dolog. Megtörténhet, hogy a nyelőcső sérül, kilyukad. Ennek veszélye minden nyelőcsőtükrözésnél adott.

Ilyen esetben a mellkassebész segítségével azonnal fel kell nyitni a mellkast és a sérült nyelőcsövet zárni. Ha ez elmarad, halálos kimenetelű mellkasi gennyesedés a következmény.

| idegentest, halszálka, garat
2022-11-25 18:05:38
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop