Hirdetés

A gége gyulladásai

Már kora csecsemőkorban súlyos betegséget okozhatnak. A hangszalag alatti nyálkahártya, hajlam esetén, vírusfertőzések alkalmával vizenyősen megduzzadhat, és beszűkíti a gégét. Húzó légzés, ugató köhögés, fulladás lép fel a kisgyermeknél. Ez a pszeudokrupp (laryngis sublottica), sokszor csak kruppként emlegetett betegség (a valódi krupp diftériában van). Hajlam esetén felső légúti gyulladások alkalmával ismétlődik. Iskoláskorban már ritka.

glottitis, laryngitis, hangszalag csomók, gégegyulladás, pseudokrupp |

A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.

Ilyen tünetek esetén azonnal gyermek- vagy gégész szakorvoshoz kell fordulni. Antibiotikus kezelés, corticosteroid, antiallergikum - Mikronephrin-belégzés hamar segít.

A hideg, nedves levegő jó hatású. A szobát szellőztessük és párásítsuk. Jó a kamillagőz, de ez ne közvetlen forrón kerüljön belégzésre, hanem a szoba távolabbi pontján forraljuk a kamillát. Még jobb, ha párásító készülékbe tesszük a megfőzött, leszűrt kamillateát. Ezek megelőzésként is hatásosak.

Hajlam esetén keressük a gyulladásos gócokat. Ilyenek: orrmandula-túltengés, arcüreg-, középfül- mandulagyulladás. A fulladás néha olyan heves lehet, hogy a légutakat lélegeztető tubus levezetésével, ma már ritkán légcsőmetszéssel kell szabaddá tenni. Idejében forduljunk orvoshoz, akkor általában gyógyszeres kezelés elegendő.

Hasonló fulladásos kisgyermek-betegség a gégefedő heveny (akut) gyulladása (epiglottitis acuta). Tüneteiben és kezelésében megegyezik az előzővel.

A heveny (akut) gégegyulladás

Latin nevén laryngitis acuta. Általában felső légúti gyulladás részjelensége. A gégenyálkahártya vírus- vagy bakteriális fertőzés hatására begyullad. A torok és a gége lehűlése (jeges ital fogyasztása), a hang túlerőltetése elősegíti. A hangszalagok vörösek és orsószerűen megvastagodnak. Torokkaparás, fájdalom és rekedtség lép fel.

A gyógyításban legfontosabb a pár napos hangkímélés. Antibiotikum és köptető (Saponaria, Terpinhydrát) szedése ajánlatos.

A gégében a gégefedőn tályog alakulhat ki. Az erős torokfájásban, nyelési zavarban, fulladásban nyilvánul meg. Gégetükrözéssel a tályogot könnyen meglátjuk; gégekéssel megnyitva a gennyt lebocsáthatjuk. Antibiotikumot alkalmazunk, néhány nap alatt gyógyul.

A gége és a garat heves gyulladásai esetében (de allergiás alapon is) gégevizenyő (oedema) alakulhat ki. Ez a gége űrterét olyan mértékben beszűkíti, hogy heves fulladás léphet fel. Az állapotot komolyan kell venni, és gégészeti osztályra be kell feküdni. Corticosteroid-kezelés és az alapbetegség gyógyítása hatására általában visszahúzódik, és ritkán kerül sor gégemetszésre a légzés átmeneti biztosítása érdekében.

Krónikus (idült) gégegyulladás

Latin nevén laryngitis chronica. Általában tartós ártalom következménye. Dohányzás, poros levegő, vegyszergőzök, tömény szeszes ital, csípős, fűszeres ételek egyaránt kiválthatják. Okozhatja a tüdő és az orrmelléküregek krónikus betegsége.

A gége-nyálkahártya gyulladt, megvastagodnak és rosszul zárnak a hangszalagok. Tartós rekedtség lép fel. A tartós rekedtség feltétlen gégeorvosi vizsgálatot igényel!

A kezelésben legfontosabb a krónikus ártalom megszüntetése. Szükség esetén antibiotikus kezelés. Gyulladáscsökkentő inhalációs kezelés, köptető, A-vitamin lehet a segítség.

Elhúzódó krónikus gyulladás, tartós dohányzás esetén egyik vagy mindkét hangszalag nyálkahártyája alatt vizenyő képződik és a hangszalag szélén lebernyegszerű megvastagodás alakul ki. Ez a Reinke-ödéma. Mikrolaringoszkópiás vizsgálattal egybekötve távolítható el. A tartós ártalmat meg kell szüntetni.

Néha ismeretlen okból, de általában tartós ártalom következtében a hangszalagon különböző méretű, rekedtséget okozó csomó, hangszalagpolip keletkezhet. Ez jóindulatú elváltozás, de ezt csak szövettani vizsgálat után mondhatjuk ki. Ezért feltétlen eltávolítása javasolt. Az operáció történhet helyi érzéstelenítésben indirekt módon, vagy áltatásban mikrolaringoszkópiával. Kockázatmentes beavatkozás, amelynek elvégzése feltétlen javasolt. Hasonló csomó keletkezhet a hangszalagon altatás után az intubáció (lélegeztetőcső levezetés) következtében. Gyógyítása azonos.

glottitis, laryngitis, hangszalag csomók, gégegyulladás, pseudokrupp

2002-12-08 12:42:11

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop