Legutóbbi cikkek

A gégedaganatok kezelése

Az alábbiakban ismertetjük a gége jó- és rosszindulatú daganatainak korszerű kezelését


Gégerák

A bőrráktól eltekintve a fej és a nyak leggyakoribb rosszindulatú daganata a gégerák. Férfiakban gyakoribb és kapcsolódik a dohányzáshoz, valamint az alkoholfogyasztáshoz. Ez a fajta rák leggyakrabban rekedtséget okozva a hangszalagokról indul ki. Ha valakinek a rekedtsége 2 hétnél tovább fennáll, ajánlatos orvosnál jelentkezni.


Énekescsomó (hangszalag)

A hangszalag csomói (énekescsomók) heghez hasonló, nem daganatos eredetű képződmények.


Új teszt a garat-gégerák kimutatására

A gége- és garatrákra utaló genetikai markereket fedeztek fel kutatók a nyálban és a vérben - olvasható egy tanulmányban,amely szerint várhatóan lehetőség nyílik ezeknek a daganatoknak a hatékony szűrését lehetővé tévő új technika kifejlesztésére.


Végigénekelte torokműtétjét egy énekesnő, hogy megmentse a hangját

Végigénekelte torokműtétjét egy hivatásos énekesnő, hogy a hangját megmentse, mivel az ilyen operációk a hangszálsérülés kockázatával járnak.


A dohányzás és az alkohol mellett a HPV vírus is okozhat torokrákot

Összesítve a szájüreg, a garat és a gége rosszindulatú daganatos megbetegedéseit Magyarország a világ élmezőnyében, Európában pedig első helyen áll. Évente csaknem 6000 ember betegszik meg emiatt, négyszer több férfi, mint nő – erre hívja fel a figyelmet dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.


Nagy siker lett halála után egy amerikai férfi interneten közzétett önéletírása

Nagy siker lett egy múlt héten elhunyt férfi "önéletírása", aki halála előtt saját maga tette fel az internetre a nekrológját.


Új hangképző szerv a gégerákos betegeknek

A gégerákos betegeknek ma is rendelkezésére áll egy hangképző segédeszköz, ám ez gyakran nem megfelelő minőségű és erejű. Az Eureka, a piacorientált európai kutatási-fejlesztési program keretében most dolgoznak a NEWVOICE nevű, a gégét helyettesítő eszköz projektjén.


A gége daganatai

Jó- és rosszindulatúak lehetnek. A jóindulatú daganatok a gégében növekedvén rekedtséget, légzési panaszokat, esetleg idegenérzést keltenek. Műtéti eltávolításuk azért is szükséges, nehogy fokozatosan fulladáshoz vezessenek. Indirekt gégetükrözéssel felfedezhetők és szájon át, nagyobb kiterjedés esetén a gége külső megnyitásával eltávolíthatók. Szövettani vizsgálat mindig szükséges.


Hangszalagpolipok

A hangszalagpolipok olyan, nem daganatos eredetű szövetszaporulatok, melyek egyaránt származhatnak a hang túlerőltetéséből, a gégét is érintő idült allergiás reakcióból vagy a nyálkahártyát izgató anyagok - ipari gázok, cigarettafüst - hosszabb ideig tartó belégzéséből.


1 |

Web Design & Development Prowebshop