A gégedaganatok kezelése

Az alábbiakban ismertetjük a gége jó- és rosszindulatú daganatainak korszerű kezelését

gégedaganat, gégerák | InforMed Hírek12   InforMed | Hulló, D.

Jóindulatú daganatok

A gége jóindulatú daganatai műtéti eltávolítást igényelnek. Ezek a polipok, fibrómák és egyéb nem rosszindulatú nyálkahártya elváltozások. Többségük külső gégeműtét, azaz a gége vázának megbontása nélkül operálható.

Kivételt jelentenek az extrém nagyságú jóindulatú, valamint a gége porcvázából kiinduló porcdaganatok, mely esetekben belső gégeműtét szükséges.

A jóindulatú gégedaganatok speciális formája a a gégepapilloma, mely kiújulásra hajlamos, és gyakran rosszindulatú elfajulás is fellép. Az elmúlt években a műtéti eredményeket lényegesen javította a narkózisban végzett mikroszkópos műtét, melyet szükség esetén lézeres műtéttel kombinálnak.

Rosszindulatú daganatok

A rosszindulatú gégedaganatok túlnyomó része rák. Főleg középkorú, dohányzó, alkoholfogyasztó férfiak betegsége, de a női dohányzás rohamos térhódításával a női gégerákok száma is emelkedik. A betegség kockázati tényezői közé tartozik a human papilloma virus (HPV), valamint a zöldségben és gyümölcsökben szegény táplálkozás is.

Leggyakoribb tünetek a köhögés, a hang megváltozása, rekedtség, nyelési nehézség, fülfájdalom, nehezen gyógyuló seb, vagy csomó a nyak területén, fogyás.

A gégerák műtéti megoldását a szövettani lelet és a stádiumbeosztás alapján döntik el. A kivizsgálás során endoszkópiát illetve laryngoscopiát (gégetükrözést) alkalmaznak. A beavatkozás közben kis szövetdarabot távolítanak el a gyanús területről (biopszia), majd szövettani vizsgálatra küldik. Kiegészítő vizsgálatokat (CT, MRI, PET) abból a célból szoktak végezni, hogy meghatározzák a daganat kiterjedését, a környező szövetekhez való viszonyát, illetve az esetleges áttétek helyét.

A korai stádiumú (I. és II.) gégedaganatok esetén a gége részleges műtéti eltávolítását, csonkolását végzik. A műtét során előzetesen légcsőmetszést végeznek, a gyógyulást követően kielégítő légzési és nyelési funkció esetén a légcső kanült eltávolítják, így a beteg hátralévő életében zárt nyakkal élhet.

A korai stádiumú gégerák esetében nem mindig szükséges a műtét. Bizonyos esetekben a sugárkezés is képes elpusztítani a daganatot. A besugárzás történhet kívülről, vagy a daganat közelében a nyak belsejében elhelyezett sugárzó kis műszerek segítségével (brachyterápia). A sugárkezelés kombinálható kemoterápiával és műtéttel is.

Nagyobb kiterjedésű tumorok esetében a sugárkezelés csökkenti a daganat okozta tüneteket, megkönnyíti a légzést és a táplálkozást.

Igen korai felfedezés esetén szóba jön a korábbiakban említett mikroszkópos lézeres műtét. Ennek előnye, hogy az esetek többségében légcsőmetszés nélkül elvégezhető. A gége lézeres műtétje különösen alkalmas a sugárkezelés után kiújult hangszalagrák kiirtására. A gégét speciális endoszkóppal tárják fel, és a műtétet a mikroszkóppal kombinált lézerkészülékkel végzik.

Az előrehaladott (III. és IV. stádiumú) gégerák diagnosztizálása esetén csonkító műtét végzése szükséges, gyakran a daganatos nyaki nyirokcsomók egyidejű kiirtásával. A radikális műtét során a gégét eltávolítják, a légcsőmetszés után a légcső nyálkahártyáját kiszegik a bőrhöz, ezzel az állapotot véglegessé teszik. A beteg légútja ezután a nyakon, a légcsőmetszésnél kezdődik, a légzés és nyelés útja véglegesen szét van választva.

A legújabb kezelési lehetőségek közé tartozik a célzott gyógyszeres kezelés, vagy más néven biológiai terápia. A cetuzimab (Erbitux) nevű gyógyszer egy fehérje szintézisét gátolja a daganatos sejtekben. A gyógyszert a fej-nyaki régió daganatos betegségeinek terápiájában 2006-ban hozták forgalomba, de áttéteket adó vastagbélrák kezelésére is alkalmazzák. Emellett más gyógyszerek is kísérleti stádiumban vannak. A célzott kezelés a hagyományos kezelési módokkal is kombinálható.

Az onkológiai kezelés szerves része a rehabilitációs kezelés, melynek során a beszédműködés pótlása a leglényegesebb. Foniáter (beszédtanár) szakember oktatja a gégekiirtott betegeket úgynevezett nyelőcsőhanggal, vagy elektromos rezonátor segítségével beszélni. A korrekt rehabilitációs programot követően számos beteg munka-, beszédképes és korábbi életébe zökkenőmentesen illeszkedik vissza.

Forrás: https://informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/orl/pharynx_larynx_tonsilla/larynx_cancer/a-gege-daganatainak-sebeszete-21687.html?highlight_text=gégerák
mayoclinic.com

| gégedaganat, gégerák
2014-03-17 12:23:15
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop