Nyakunkon a tél: így védekezzünk a leggyakoribb betegségek ellen!

Bár a globális felmelegedés alaposan éreztette hatását az idei nyáron, azonban a kontinentális éghajlat sajátosságait még nem sikerült felülírnia.

Így a kellemes idő ellenére is beköszöntött az ősz, vele együtt pedig a hajnali ködök, a hűvös reggelek, a nagy szelek és a korai sötétedés időszaka. Bár a nyár folyamán alaposan fel tudjuk tölteni szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban az ősz rendszerint olyan jelentős változásokat hoz, ami a gyerekek és a felnőttek szervezetét egyaránt megviseli.

A napsütéses órák számának mérséklődésével például csökken szervezetünk D-vitamin szintje, és mivel a friss gyümölcsök, illetve zöldségek egyre kisebb mennyiségben állnak a rendelkezésünkre, ezért a legtöbb nyomelemből szintén egyre kevesebb tudja megtámogatni immunrendszerünk működését.

A helyzetet pedig tovább nehezíti az óvoda és az iskola elindulása, ahol a gyerekek nagyobb valószínűséggel találkoznak betegséget okozó baktériumokkal és vírusokkal, melyeket hazavisznek, megfertőzik a szülőket, vagyis kialakul egy olyan ördögi kör, amibe nagyon könnyű belekerülni.

Az őszi megbetegedés tehát a legtöbb ember szerint borítékolható, Dr. Móri István Péter, az Erzsébet Medical fül-orr-gégésze szerint azonban nem ennyire egyszerű a helyzet, hiszen a tünetek felismerésével, megfelelő körültekintéssel, felkészüléssel, hovatovább megelőzéssel lehetőségünk nyílik kilépni ebből a körforgásból.

A vitaminfogyasztás, a változatos táplálkozás, a gyakori hidratálás és a rendszeres testmozgás általában elegendőek ahhoz, hogy a betegségek ne döntsenek le a lábunkról, de mit tehetünk még, illetve mi a teendő, ha már kialakult a probléma? Lássuk a szakember néhány hasznos gondolatát az ősz slágerbetegségei kapcsán!

Nátha és megfázás

A leggyakoribb betegség az ősz beköszöntésével rendszerint mindenkinél a nátha és a megfázás, ami egy enyhe felső légúti megbetegedésként könnyen kezelhető, a legtöbben pedig általában nem fordulnak vele orvoshoz, hiszen hatékonyan kezelhető otthoni körülmények között, ha pedig odafigyelünk magunkra, nagyon hamar kigyógyulhatunk belőle. A legáltalánosabb tünetek az orrfolyás, az orrdugulás, a hőemelkedés, az esetleges láz, a fejfájás és a levertség. 

A problémát rendszerint vírusok okozzák, melyek ellen az immunrendszer erősítésével védekezhetünk a leghatékonyabban, így sok gyümölcs, forró citromos tea, vitaminok, pihenés, egy kiadós alvás, valamint rengeteg folyadék fogyasztásával két-három nap alatt rendbe lehet jönni. Ezek ráadásul a megelőzést is segítik, de ha már kialakult problémáról van szó, a patikák csordultig vannak vény nélkül kapható gyógyszerekkel (forró ital, orrspray, szopogató tabletta), melyek elmulasztják az orrdugulást és a kellemetlen kísérő tüneteket.

Torokgyulladás

Egészen gyakori eset a hidegebb őszi időszakokban, hogy a nátha és a megfázás magasabb szintre kapcsol, és miután az immunrendszerünk elbukott a vírusokkal szembeni harcban, a gyulladás fokozódik, majd rámegy a torkunkra. Az esetek jelentős többségében a torokgyulladást ugyanis vírusok idézik elő, a fentiekben említett tünetekhez pedig kisebb-nagyobb torokfájdalom, köhögés lép fel. 

Amennyiben nincsenek hevesebb kísérő tünetek – például száraz ugató, vagy mélyről feltörő hurutos köhögés, esetleg magas láz –, akkor nem kell orvoshoz fordulni, vény nélkül kapható torokfertőtlenítőkkel, immunerősítő vitaminokkal és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel már egy-két nap alatt javulhat az állapotunk. A vitaminok természetesen a megelőzésre is alkalmasak, akárcsak a sok tea és folyadék fogyasztása, de kiemelkedően hatásos házi praktika lehet a méz is torokgyulladás esetén.

Fülkürthurut

Gyakran előfordul, hogy az első őszi megfázás után a gyulladás nem lefelé, vagyis a torok-, hanem a fülek irányában terjed tovább, és kialakul a köznyelvben gyakran csak fülgyulladásként emlegetett – de egyébként más kategóriába sorolható – fülkürthurut.

A tünetek elég egyértelműek, általában füldugulással, feszítő érzéssel, kisebb-nagyobb, ámde átmeneti hallásvesztéssel jár együtt a probléma. Megelőzése célzottan szinte lehetetlen, a nátha és a megfázás mielőbbi kikúrálásával vehetjük csak elejét a betegségnek, melynek kialakulásakor érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért.

Előfordulhat ugyanis, hogy valamilyen komolyabb, receptköteles gyógyszerre, esetleg fülcseppekre lesz szükségünk, de enyhébb esetben az orrspray, valamint néhány jól bevett praktika is segítségünkre lehet a tünetek enyhítésében, illetve a teljes gyógyulásban, amiről tudni kell, hogy akár hetekig is elhúzódhat. Érdemes például a kezelés idejére mindenhová sapkában vagy fülvédőben közlekedni, a fület melegen tartani és célzottan melegíteni, de segítséget nyújthat a melegített sópárna és az infralámpa használata is.

Középfül-, arcüreg- vagy mandulagyulladás

Ha nem vesszük komolyan a fentiekben ismertetett, általában csak enyhébb, még otthon is kikúrálható őszi betegségeket, az esetek többségében valamilyen szövődményekkel számolhatunk, ezáltal megjelennek szervezetünkben a komolyabb gyulladások.

A kérdéses területen így a középfülgyulladás, a gennyes arcüreggyulladás, valamint az akut vagy tüszős mandulagyulladás léphet fel, melyeket vírusok és baktériumok egyaránt okozhatnak, a korábban részletezett tünetek erősödése mellett pedig általában magas láz, fájdalom és a problémás terület lüktetése társul hozzájuk.

Ezeket a tüneteket soha nem szabad már otthon kezelni, minden esetben fontos lesz fül-orr-gégész szakorvos felkeresése, aki a megfelelő kórkép felállításával képes célzott gyógyszerekkel, rendszerint valamilyen antibiotikummal, valamint erősebb fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítményekkel visszaszorítani a problémát.

A változatos táplálkozás, a sok pihenés, a vitaminfogyasztás valamint a megfelelő mértékű hidratálás sokat segíthet a megelőzésben és a gyógyulásban egyaránt!

(X)

| nátha, fülkürt gyulladás, torokgyulladás, mandulagyilladás, arcüreggyulladás
2019-09-28 09:49:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop