Legutóbbi cikkek

A fej-nyaki daganatok kezelése és a megelőzés lehetőségei

A fej-nyaki tumorok kezelésében csakúgy, mint a többi rosszindulatú daganat esetében teljes gyógyulás akkor érhető el, ha a kóros elváltozás teljes egészében műtétileg eltávolítható.


A garat daganatai

Jó- és rosszindulatúak lehetnek. Az orrgaratnak van egy serdülőkori kötőszöveti, jóindulatú daganata (fibroma juvenile), amely főleg fiúknál jelentkezik. Gyorsan nő, kitölti az orrgaratot, eldugítja az orrot, beterjedhet az orrmelléküregekbe. Orrvérzést okoz.


Mandularák

A mandularák jobbára a férfiak betegsége, és szorosan kapcsolódik a dohányzáshoz és az alkoholfogyasztáshoz.


Orrgarat rák

A garat felső részének - az orrgaratnak - a rákja gyermekekben és fiatal felnőttekben alakulhat ki. Bár Észak-Amerikában ritka, a Távol-Keleten ez az egyik leggyakoribb rákfajta. Megfigyelhető, hogy az Észak-Amerikába települt kínaiaknál sűrűbben fordul elő, mint a többi amerikainál, míg az Amerikában született kínaiaknál kissé ritkább, mint a bevándorolt társaiknál.


A marihuána és a fej-nyakrákok

A kutatók kapcsolatot találtak a marihuána használata és a fej-nyakrák megnövekedett kockázata között, tovább oszlatva ezzel azt a mítoszt, mely szerint a marihuána teljesen ártalmatlan.


A fej-nyaki régió rosszindulatú daganatai

Hazánkban évente mintegy 2000 új megbetegedést regisztrálnak, de ez a szám - csakúgy, mint a többi daganat esetében - folyamatosan növekszik. Ide soroljuk az ajak és szájüreg, a garat és a gége, az orr és melléküregeinek, valamint a nyálkamirigyeknek a daganatait.


A garat daganatainak sebészete

A garatrák radikális műtétjének plasztikai helyreállítása a nagy mellizom bőr-izomlebenyének preparálásával történik.


Az orrüreg- és orrmelléküreg-daganatok sebészete

Az orrüreg és az ebbe szájazó orrmelléküregek funckionális egységet képeznek. Az orrmelléküregek közül az arcüreg az arckoponyában helyezkedik el, a homloküreg, a rostasejtek és az ékcsonti üreg az arckoponya-agykoponya határon. Az üregekben észlelt daganatok ellátási lehetőségeit alapvetően meghatározza így anatómiai elhelyezkedésük.


A fej-nyak bőr daganatainak sebészete

A statisztikák szerint az emberi kültakaró, bőr daganatainak többsége a fej-nyak bőrén keletkezik. Ezt a jelenséget az okozza, hogy leginkább ezt a bőrfelszínt károsítja a napsugárzás és egyéb mechanikai és kémiai hatások.


A fej-, nyakdaganatok sebészete

Az orvostudomány specializálódása során esetenként új szakterületek alakultak ki. A fej-, nyakdaganatokkal is ez a folyamat zajlott le.


Web Design & Development Prowebshop