A fej-nyak bőr daganatainak sebészete

A statisztikák szerint az emberi kültakaró, bőr daganatainak többsége a fej-nyak bőrén keletkezik. Ezt a jelenséget az okozza, hogy leginkább ezt a bőrfelszínt károsítja a napsugárzás és egyéb mechanikai és kémiai hatások.

fej-nyak, bőrdaganata, daganat, rák, melanoma, bÅ‘rdaganata | Gyógy-ír   Kisalföld | Zemplén, B.
A szövettani szerkezetet tekintve természetesen első helyen a hámeredetű daganatokat kell említeni, de emellett kialakulhatnak tumorok a bőr függelékeiből (például mirigyek) és a bőrben futó ideg és éreredetű szövetekből is. Ebben a régióban is jó, valamint rosszindulatú daganatok felosztást használunk. Speciális igen rossz prognózisú forma a festékes anyajegyekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat: a melanoma.

A tájék daganatainak sebészetét számos egyedi körülmény befolyásolja. Az arc, nyak kontúrjait megbontó sebészet igen lényeges szempontja a plasztikai helyreállítás. A száj-, orr-, fülnyílások közelsége határterületi munkát, a fül-orr-gégészetben és szájsebészetben lévő jártasságot követel meg. Az orrszárnyak és a fülkagyló bőre szorosan, szinte közvetlen tapad a szervek porchártyáján, így sebészi megoldás során gyakran a porcos részek sebészetére is kényszerülünk. A szemhéjak és a szem körüli szöveteket fedő bőr sebészete másik határterületre, a szemészetire visz.

Orrbőr-daganat fagyasztásos sebészeti (krioterápiás) kezelése

A fül előtti területek daganatainak műtétei során nem egyszer kell a fültőmirigyet és a benne futó arcmozgató ideget preparálni. A fentiek mutatják, hogy a fej-nyak bőrdaganatok sebészete komoly plasztikai sebészeti és határterületi jártasságot igényel.

Leszögezzük, hogy minden műtéti beavatkozás előtt elengedhetetlen a bőrgyógyászati szakkonzilium, vitatható esetben onkológus szakkonzíliummal kiegészítve.

A sebészi megoldások sorában a hagyományos sebészet, plasztikai helyreállító sebészet, a lézersebészet és a kriosebészet, elektromos sebészet, valamint a kémiai szerekkel végzett sebészet egyaránt szóba jön.

A jóindulatú bőrdaganatok sebészi eltávolítást, ezt követően plasztikai helyreállító sebészeti megoldást igényelnek, mely megoldásnak figyelemmel kell lennie az arc és nyak kontúrjaira. A korábbiakban felsorolt sebészeti megoldások összes variációja alkalmazható.

A rosszindulatú bőrdaganatok sebészi megoldását a szövettani lelet, stádium beosztás alapján végezzük. Elsődleges szempont a daganatok biztonságos eltávolítása az ép szövetekben vezetett metszéssel. Ezt követi a helyreállító bőrplasztika, mely során a művi úton létrehozott bőrhiányt pótoljuk.

Igen elhanyagolt, kiterjedt daganatok műtéteinél kiterjesztett műtétet végzünk. Az ábrán bemutatott elhanyagolt bőrrák műtétje során a kiterjesztett műtét végzésekor az arc és a homlok bőrét kiirtottuk, a járomcsontot csonkoltuk, a szemhéjakat csonkoltuk, a külső hallójáratot csonkoltuk és miután a daganat a mély szövetekre is terjedt az arcideg megkímélésével eltávolítottuk a fültőmirigy felületes lebenyét is. A keletkezett bőr és szövethiányt az arc, nyak és fejtető bőrével plasztikáztuk. Természetesen az ilyen heroikus műtétek elkerülhetőek, amennyiben a beteg időben fordul orvoshoz. Ezért összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy minden vérző, megsérült, növekvő és fájdalmas bőrelváltozással ajánlatos bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

Előrehaladott, elhanyagolt arcbőr rák

| fej-nyak, bőrdaganata, daganat, rák, melanoma
2002-07-18 12:52:05

Web Design & Development Prowebshop