A marihuána és a fej-nyakrákok

A kutatók kapcsolatot találtak a marihuána használata és a fej-nyakrák megnövekedett kockázata között, tovább oszlatva ezzel azt a mítoszt, mely szerint a marihuána teljesen ártalmatlan.

marihuána, daganat, Neoplasma, tumor, Blastoma, fej-nyak, rák | The New York Times Health News Service   Medincorp | Solomon, L.

Előző tanulmányok már felvetették azt a kérdést, hogy a marihuánának köze lehet a légúti szervek sérüléséhez, sőt rákos megbetegedéséhez is. Azonban a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention december 17-i számában publikált jelentés az első epidemiológiai tanulmány, amely összefüggést talált a marihuána és a fej-nyaki karcinómák között.

"A legtöbb ember nem hozza összefüggésbe a marihuánát a rákkal" " mondja dr. Zuo-feng Zhang, a cikk vezető szerzője és az University of California, Los Angeles rák-epidemiolódiai tréningprogramjának igazgatója. "A marihuánában található karcinogének sokkal erősebbek, mint a dohányban jelen levők. Az alapvető üzenet itt tehát az, hogy a marihuána, hasonlóan a dohányhoz, rákot okozhat."

A kutatók 173 fej-nyaki rákkal diagnosztizált beteg és 176 nem rákos kontrollszemély adatait vetették egybe. Azt állapították meg, hogy azok, akik előzőleg marihuánát szívtak, kétszer akkora valószínűséggel betegszenek meg fej-nyaki rákban, mint azok, akik sohasem használták ezt a drogot. A kutatás során az is kiderült, hogy minél nagyobb volt az elszívott adag, annál nagyobb volt a kockázat is.

Az adatok elemzése során a kutatók beszámították a szintén egyes rákok kockázatát növelő dohány és az alkohol hatását is.

A marihuána a legáltalánosabban használt illegális drog az Egyesült Államokban, becsült adatok szerint a 12 évesnél idősebb lakosság 31 százaléka kipróbálta már a szert. A tanulmány szerint a marihuána füstjében akár 50 százalékkal magasabb koncentrációban lehetnek jelen a karcinogén policiklikus aromás szénhidrogének, és négyszer annyi kátrány rakódik le tőle a légutakban, mint egyetlen szál cigaretta elszívása után.

"Egyének szintjén nincs sok közvetlen bizonyíték a kezünkben " mondta dr. Li Mao az austini University of Texas mellett működő M.D. Anderson Cancer Center orvosprofesszora. " Bár nincs szilárd bizonyíték a fej-nyakrákok és a marihuána használta közötti összefüggésre, a lehetőség fennáll. Nem várhatjuk meg a megingathatatlan bizonyítékokat, mert az esetleg évtizedeket vesz igénybe. Fontos, hogy a közvélemény azonban mindezeknek tudatában legyen."

Dr. Zhang szerint most jött el igazán az idő a marihuána káros hatásainak vizsgálatára. "A hatvanas években nagyon sok akkor húsz év körüli fiatal szívta a marihuánát, ők épp most vannak abban a korban, amikor fej-nyaki rákot kaphatnak." Az ilyen fajta rákoknak (száj-, nyelv-, gége- és torokrák) a lappangási ideje gyakran 20-30 év.

Mao professzor hozzátette, hogy nagyon nehéz kísérletet tervezni a marihuána potenciálisan káros hatásainak tanulmányozására, mivel illegális drog. A két kutató egyetértett azonban abban, hogy szükség van nagyobb populáción végzett epidemiológiai kutatásokra.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| marihuána, Daganat, Neoplasma, Tumor, Blastoma, fej-nyak, rák
2002-07-31 17:00:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop