Az orrüreg- és orrmelléküreg-daganatok sebészete

Az orrüreg és az ebbe szájazó orrmelléküregek funckionális egységet képeznek. Az orrmelléküregek közül az arcüreg az arckoponyában helyezkedik el, a homloküreg, a rostasejtek és az ékcsonti üreg az arckoponya-agykoponya határon. Az üregekben észlelt daganatok ellátási lehetőségeit alapvetően meghatározza így anatómiai elhelyezkedésük.

fül-orr-gégészet, orrüregdaganat, orrmelléküreg-daganat, daganat, orrüregdaganat | Gyógy-ír   Kisalföld | Zemplén, B.

A daganatokat itt is jó- és rosszindulatú csoportba soroljuk. Az orrüreg és orrmelléküreg daganatai sebészetekor alapvetően két műtéti behatolást különböztetünk meg. Az orrnyílásokon keresztül, illetve az arc bőrén vezetett bőrmetszéseken át operálhatjuk a régió tumorait.

Endoszkópos orrmelléküreg-műtét

A jóindulatú daganatok többségét (polipok, fibromák, adenomák, granulomák stb.) orrnyílásokon keresztül eltávolíthatjuk. A műtét pontos megtervezésében nélkülözhetetlen a CT (computer tomograph) röntgenvizsgálat. Ennek alapján e tájék sebészetében is megjelent az endoszkópos (tükrözéses) műtéti technika, melynek segítségével funkcionális, kímélő műtétet végezhetünk, igen nagy pontossággal. Így operálhatjuk az orrüreg, arcüreg, rostasejtek és ékcsonti üreg jóindulatú tumorait, míg a homloküreg elváltozásoknál külső feltárásra kényszerülünk.

A rosszindulatú daganatok sebészetének alapja ezekben a lokalizációkban is a daganat gyökeres, radikális kiirtása, rendszerint, ha anatómiailag kivitelezhető, az üreg csontos falaival együtt.

Az orrmelléküreg sémás ábrázolása. A negyedik, az ékcsonti üreg ebből a síkból nem ábrázolható.

Sajnos, az agykoponya határán elhelyezkedő orrmelléküregek esetében ilyen szintű radikális műtétek kivitelezhetetlenek, ezért ezekben az esetekben radikális sugárterápiás kezeléssel kell az onkológiai kezelést kiegészíteni. A radikális műtétek során onkológiai javallat alapján számos esetben súlyos csonkításokra kényszerülünk.

A daganat szemüregre terjedésekor szükséges a szemgolyó és a szemüreg lágyrészeinek, az arc bőrére terjedésekor az arc lágyrészeinek sebészeti kiirtása. A művileg létrehozott defektusok pótlása vagy plasztikai műtéttel, vagy protézissel, illetve az arcra helyezett műanyag pótlással - epitézissel végezhető. Szemgolyó-eltávolítást követően protézis pótolja a hiányt, mely sajnos csak esztétikai szempontból tudja a szervet pótolni.

Az állcsont eltávolítását követően a kemény szájpad hiánya, mely a csont alsó része, beszéd, rágás és nyelési zavarokat okoz. A speciálisan készített protézis úgynevezett obturatorral képes a funkciózavarokat tökéletesen kiküszöbölni, a rágást, a nyelést és a beszédet a fiziológiáshoz közelíteni. A funkciók rehabilitációja így szorosan hozzátartozik az oki, jelen esetben sebészi kezeléshez.

Nem hangsúlyozható elégszer, hogy a rosszindulatú daganatok korai felismerése, esetleg megelőzése sokkal jobb eredményeket ad, mint a fentiekben vázolt terápia. Így feltétlenül szükséges a jóindulatú daganatok eltávolítása, melyek hosszú fennállásuk alatt hajlamosak rosszindulatú elfajulásra. Ezen kívül minden orrüregre, orrmelléküregre lokalizált panaszok (tartós váladékozás, vérzés, idegek fonákérzése, zsibbadás, stb.) esetén indokolt fül-orr-gégészeti szakvizsgálat elvégzése.

| fül-orr-gégészet, orrüregdaganat, orrmelléküreg-daganat, daganat
2002-07-18 12:55:57
hírdetés
hirdetés
hírdetés