Orrgarat rák

A garat felső részének - az orrgaratnak - a rákja gyermekekben és fiatal felnőttekben alakulhat ki. Bár Észak-Amerikában ritka, a Távol-Keleten ez az egyik leggyakoribb rákfajta. Megfigyelhető, hogy az Észak-Amerikába települt kínaiaknál sűrűbben fordul elő, mint a többi amerikainál, míg az Amerikában született kínaiaknál kissé ritkább, mint a bevándorolt társaiknál.

orrgarat rák | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A mononukleózis infekcióza nevű betegséget okozó Epstein-Barr vírus szerepet játszik az orrgarat rákjának kialakulásában is.

Gyakran az első tünet az orr szűnni nem akaró dugulása vagy a fülkürt elzáródása. Az utóbbi esetben folyadék gyűlhet fel a középfülben. A betegnek gennyes vagy véres orrfolyása lehet, valamint előfordulhatnak orrvérzések is . Ritkán az arc egy részére kiterjedő bénulás alakulhat ki. A rák átterjedhet a nyaki nyirokcsomókra is.

Az orvos egy kis, eltávolított szövetminta (biopsziás minta) mikroszkópos vizsgálatával igazolja a rákot. A kezelés sugárterápiával történik. Ha a daganat túlságosan nagy vagy nem reagál a kezelésre, sebészi beavatkozásra lehet szükség. A betegség felismerése utáni 5 éves túlélés 35%-os.

| orrgarat rák
2009-02-24 11:58:12
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop