ÚJ

A mandulák gyulladásai

A mandulák heveny gyulladása gyakori betegség gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Általában bakteriális fertőzés okozza, leggyakrabban a Streptococcus.


Többet árt, mint használ a mandula kivétele

Legtöbbször felesleges a gyerekkori mandulaműtét - állapította meg a Birmingham-i Egyetem kutatóinak British Journal of General Practice című orvosi folyóiratban megjelent tanulmánya.


Ki a mandulákkal?!

"Ki kell venni!" - állapítják meg orvosok és szülők egybehangzóan, ha egy gyermeknek folyton mandulagyulladása van. Pedig ez a betegség jól kezelhető, sokszor még műtét nélkül is.


Mandulagyulladás

A torokmandula páros nyirokszerv, a torokban kétoldalt helyezkedik el. Az orrgaratmandula az orrüreg hátsó részében, a garat tetején van. Ezen kívül a garat területén még több kisebb nyiroktüsző is megtalálható, amelyek együttesen képezik azt a védőgyűrűt, amely a behatoló kórokozók ellen védi a szervezetet.


Kíméletes mandulaműtét

Egy amerikai orvos újfajta mandulaműtéteket végez már ötödik éve. A beavatkozás kevesebb fájdalommal és vérzéssel jár, ám néhány esetben az eltávolított mandula visszanő.


A legtöbb mandulaműtétet feleslegesen végzik

Ha az enyhe torokgyulladásos vagy kisebb légzési nehézséggel küszködő gyereknek kiveszik a manduláját, nem hatásosabb, mint ha figyelmesen kivárunk, közli egy holland tanulmány.


Hangszalag kontakt fekély

A kontakt fekélyek körülírt, mély és nehezen gyógyuló sebek a hangszalagokat rögzítő porcok nyálkahártyáján. A kontakt fekélyek oka általában a hang túlerőltetése erőteljesebb, hangosabb beszéddel. Ezek az elváltozások különösen ügynököknél, prédikátoroknál és ügyvédeknél gyakoriak. Dohányzás, elhúzódó köhögés és a gyomorsav visszafolyása szintén okozhat kontakt fekélyeket.


Mandulagyulladás

A mandulagyulladás hátterében általában streptococcus eredetű, ritkábban vírusos fertőzés áll. Jellemző tünet a nyelésre erősödő torokfájás. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe, mivel ezt a területet ugyanaz az ideg látja el, mint a mandulák környékét. Kisgyermekek ahelyett, hogy torokfájásra panaszkodnának, gyakran nem hajlandók enni. Jellemző a láz, a rossz közérzet, fejfájás és hányás.


Garat körüli tályog

A garat körüli tályog egy garathoz közeli nyirokcsomó belsejében kialakult gennygyülem. A tályog általában garat- vagy mandulagyulladást követően bármely életkorban kialakulhat.


Mandulák körüli gyulladás és tályog

A kötőszöveti sejtek gyulladása (cellulitisz) társulhat a mandulák körüli szövetekben kialakult tályoghoz, de előfordulhat anélkül is. Általában streptococcus-fertőzés felelős a kialakulásáért, néha azonban más baktériumok is okozhatják. Gyermekeknél ritkán fejlődik ki tályog, fiatal felnőtt korban viszont igen gyakori.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop