Hirdetés

Hangszalag kontakt fekély

A kontakt fekélyek körülírt, mély és nehezen gyógyuló sebek a hangszalagokat rögzítő porcok nyálkahártyáján. A kontakt fekélyek oka általában a hang túlerőltetése erőteljesebb, hangosabb beszéddel. Ezek az elváltozások különösen ügynököknél, prédikátoroknál és ügyvédeknél gyakoriak. Dohányzás, elhúzódó köhögés és a gyomorsav visszafolyása szintén okozhat kontakt fekélyeket.

hangszalag, kontakt fekély |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Gyakori tünet a beszéd és nyelés közben jelentkező enyhe fájdalom, valamint a változó mértékű rekedtség. Bizonyos esetekben szükség lehet kis szövetminta eltávolítására és megvizsgálására, bizonyítandó, hogy a fekély nem daganatos eredetű.

A hangképző szervet legalább 6 hétig - a lehető legkevesebbet beszélve - kímélni kell, így lehetővé válik a fekélyek gyógyulása. Ahhoz, hogy a betegség kiúju lását elkerüljék, minden érintettnek meg kell tanulnia, hogy mennyit használhatja a hangját sérülés veszélye nélkül. Segíthet a beszédtechnika helyes alakítása is. Ha a röntgenvizsgálatok a gyomorsav visszafolyását mutatják, akkor savkötők és savcsökkentők (pl. hisztamin blokkolók) szedésére van szükség, továbbá az esti lefekvés előtt 2 órával kerülni kell az evést és alvás közben magasan kell a fejet tartani (pl. párnákkal).

hangszalag, kontakt fekély

2009-02-17 09:22:39

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop