Idegentest a gégében

Származhat étkezésből vagy szájban tartott tárgy belélegzéséből. Kisgyermeknél gyakran előfordul kis játékok belégzése. Azonnal súlyos fulladás léphet fel, de lehet, hogy a levegő elmegy a tárgy mellett.

idegentest | A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.
Ilyenkor köhögés jelentkezik, esetleg öklendezéssel. Előfordul, hogy légzésnél sípoló hang hallható.

Ha kisgyermeknél hirtelen heves fulladás lép fel, azonnal orvost, illetve mentőt kell hívni. Közben meg kell próbálkozni az idegentest eltávolításával. A gyermeket fektessük térdünkre, fejét a mellkasánál alacsonyabban tartva, lapos tenyérrel keményen üssük meg a hátát a lapockái között. A gégész gégetükrözés mellett eltávolítja az idegentestet. Ha nem sikerül, és a fulladás heves, légcsőmetszést végez.

Lehet, hogy az idegentest a hörgőkben van. Fulladás, sípoló, búgó légzés és erős köhögés esetén gondolunk erre. Mellkasröntgen-vizsgálat megerősítheti a gyanút. Hörgőtükrözést végzünk, és ennek segítségével tudjuk a hörgőben lévő tárgyat eltávolítani. Nem egy kisgyermek fulladását okozta nem megfelelő apró játék szájba vétele, majd belégzése. Kerüljük, hogy az ilyen tárgyak csecsemők elérhetőségi körébe kerüljenek. Ok mindent szájba vesznek. Nem tudom elfelejteni annak a csecsemőnek az értelmetlen halálát, akit egy cseresznyefa alá tettek levegőzni, nem gondolván arra, hogy a gyümölcs a kiságyba pottyan...

A fül-orr-gégészeti ügyeletek fontos feladata a gége elzáródása esetén a légzés biztosítása. Erre két eszköz áll rendelkezésre. Az egyik lélegeztető gumicső légcsőbe vezetése. Ez az intubáció. Ez történik minden altatásnál. Ha a gége űrtere erősen beszűkült, elzáródott, akkor erre nincs mód. Ilyenkor légcsőmetszést kell végezni.

A gége- és a légcsőelzáródás esetén a jellegzetes felső légúti nehézlégzés képe alakul ki. A légzési hang sípoló, hörgő, hangos.

Ez a ki- és belégzésnél hallható. A beteg minden izmával erőlködik a levegőért. Belégzés alatt a nyak bőre a gége alatt behúzódik. A szívverés szapora. A bőr fokozatosan elkékül.

A levegőbiztosítás gyors módja a gégemetszés. Ki kell tapintani a pajzsporc alatti kiugró gyűrűporcot a nyak bőrén át. Éles szikével kis harántmetszést kell ejteni a pajzsporc alsó éle és a gyűrűporc között, olyan mélyen, míg nem észleljük, hogy a gége a külvilág felé megnyílt és a levegő ki-be fúj. A nyíláson át légcsőkanült, szükségből bármilyen kb. 1 cm átmérőjű csövet dugunk a nyílásba.

Sokszor hallunk arról, hogy ezt a műtétet minden orvosnak, esetleg ápolónőnek el kell tudni végezni. Magam, akinek sok gégeműtét és légcsőmetszés van a háta mögött, sokszor megkínlódtam ilyen sürgős beavatkozással, és senkit nem tudnék elítélni azért, hogy kellő gyakorlat hiányában nem volt képes elvégezni ezt. Meg kell jegyeznem, hogy a megfulladás előtt álló betegnél már nincs mit mérlegelni. Ezzel az életet megmentettük, és van időnk a szabályos légcsőmetszésre.

Légcsőmetszéshez legalább szükségműtői körülmények és alapvető műszerek kellenek. A gégész a nyak bőrén a gége és a légcső határán metszést ejt. Felkeresi a pajzsmirigyet, azt a légcsőről lefejti és a pajzsmirigyvérzést csillapítja. Így jut el a légcsőhöz. Megnyitja, és a nyílásba légcsőkanült helyez. Ez a műtét fuldokló, sokszor izgatott, ugráló embernél kellő gyakorlatot igényel.

A légcsőmetszés átmeneti megoldás a légzés biztosítására. A betegség végleges gyógyulása után zárható.

| idegentest
2002-12-08 12:50:34
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop