Hirdetés

A hangszalagok mozgászavarai

Rekedtségben, esetleg fulladásban nyilvánulnak meg. Ha valaki sokat és erőltetetten, rossz technikával beszél, szónokol, énekel, a gége izmai elfáradnak, képtelenek zárni és a hang rekedt lesz. Ha a túlerőltetés tartós, egyik vagy mindkét hangszalagon gombostűfejnyi csomócska keletkezik és ez lehetetlenné teszi a tiszta hangképzést. A hangszalagcsomó időben végzett hangkúrával gyógyítható, majd fixálódik és csak műtéttel távolítható el.

hangszalag bénulás, énekes csomó |

A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.

Ha valaki tartósan rossz technikával beszél, gyakori vagy állandó a rekedtsége, hangkúrával (foniátriai kezelés) javítható. Van ideges eredetű rekedtség. Ez akár némaságig is vezethet.

Vannak olyan beszédzavarok, amelyek a központi idegrendszer súlyos károsodása (agyvérzés, daganat) miatt jöttek létre; ezekkel az ideggyógyászat foglalkozik.

Vannak olyan kórképek, amikor egyik vagy mindkét hangszalag a mozgatóideg sérülése miatt bénul.

Említettük, hogy a gége mozgatóidege a bolygóideg (nervus vagus). Annak egy kis ága a mellkasból a nyakon a pajzsmirigy mellett a gégéhez visszakanyarodik. Ez a visszatérő ideg (nervus recurrens) idegzi be a hangszalagmozgató izmokat. Hosszú lefutása alatt gyakran sérülhet. A leggyakoribb ok a pajzsmirigyműtét, a mellkasi műtétek és a tüdődaganatok.

Ha az egyik ideg sérül, bénul az egyik hangszalag. Az eredmény rekedtség, de jó légzés. Ha mindkét idegszál sérül, a hangszalag szerencsétlenül zárt állásban fog megbénulni és súlyos fulladás keletkezik. Ez légcsőmetszéssel hidalható át. Hangréstágító műtéttel oldható meg a fulladás megszüntetése akkor, amikor a mozgás visszatérte végképp nem várható. A hangréstágító műtéteknek sok a buktatója és előfordul, hogy elsőre elmarad a várt siker.

hangszalag bénulás, énekes csomó

2002-12-08 12:39:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop