ÚJ

Akadály a falat útjában - Nyelési nehézségek

A táplálkozás nélkülözhetetlen életben maradásunkhoz. Többnyire mindannyian szeretünk is finomságokat enni-inni. Így, ha valamilyen problémánk adódik ezzel kapcsolatosan, az igen érzékenyen érint bennünket…


A legtöbb mandulaműtétet feleslegesen végzik

Ha az enyhe torokgyulladásos vagy kisebb légzési nehézséggel küszködő gyereknek kiveszik a manduláját, nem hatásosabb, mint ha figyelmesen kivárunk, közli egy holland tanulmány.


Új hangképző szerv a gégerákos betegeknek

A gégerákos betegeknek ma is rendelkezésére áll egy hangképző segédeszköz, ám ez gyakran nem megfelelő minőségű és erejű. Az Eureka, a piacorientált európai kutatási-fejlesztési program keretében most dolgoznak a NEWVOICE nevű, a gégét helyettesítő eszköz projektjén.


Heveny (akut) torokgyulladás

Az egyik leggyakoribb betegség. Lehet vírusos és bakteriális eredetű. Kezdetben kínzó, kaparó érzés van a torokban, majd nyelési fájdalom lép fel és az állkapocs alatti nyirokcsomók is fájdalmasan megduzzadhatnak.


Krónikus (idült) garatnyálkahártya-gyulladás

Oka általában tartósan fennálló ártalom, leggyakrabban a dohányzás, de lehet foglalkozási ártalom, vegyszer, por stb. okozta károsodás. Okozhatja a tüdő vagy az orrmelléküregek krónikus betegsége, az orr tartós dugultsága, hormonális okok, vitamin- és vashiány.


A hangszalagok mozgászavarai

Rekedtségben, esetleg fulladásban nyilvánulnak meg. Ha valaki sokat és erőltetetten, rossz technikával beszél, szónokol, énekel, a gége izmai elfáradnak, képtelenek zárni és a hang rekedt lesz. Ha a túlerőltetés tartós, egyik vagy mindkét hangszalagon gombostűfejnyi csomócska keletkezik és ez lehetetlenné teszi a tiszta hangképzést. A hangszalagcsomó időben végzett hangkúrával gyógyítható, majd fixálódik és csak műtéttel távolítható el.


A gége gyulladásai

Már kora csecsemőkorban súlyos betegséget okozhatnak. A hangszalag alatti nyálkahártya, hajlam esetén, vírusfertőzések alkalmával vizenyősen megduzzadhat, és beszűkíti a gégét. Húzó légzés, ugató köhögés, fulladás lép fel a kisgyermeknél. Ez a pszeudokrupp (laryngis sublottica), sokszor csak kruppként emlegetett betegség (a valódi krupp diftériában van). Hajlam esetén felső légúti gyulladások alkalmával ismétlődik. Iskoláskorban már ritka.


A gége sérülései

Lehetnek szúrt, vágott sérülések. Ezek sebészi ellátást igényelnek. Elsődleges szempont a légzés biztosítása, gyakran kell átmeneti légcsőmetszést végezni.


Idegentest a gégében

Származhat étkezésből vagy szájban tartott tárgy belélegzéséből. Kisgyermeknél gyakran előfordul kis játékok belégzése. Azonnal súlyos fulladás léphet fel, de lehet, hogy a levegő elmegy a tárgy mellett.


A gége daganatai

Jó- és rosszindulatúak lehetnek. A jóindulatú daganatok a gégében növekedvén rekedtséget, légzési panaszokat, esetleg idegenérzést keltenek. Műtéti eltávolításuk azért is szükséges, nehogy fokozatosan fulladáshoz vezessenek. Indirekt gégetükrözéssel felfedezhetők és szájon át, nagyobb kiterjedés esetén a gége külső megnyitásával eltávolíthatók. Szövettani vizsgálat mindig szükséges.


| | 3 | | |

Web Design & Development Prowebshop