Azonosították a fülzúgás agyi okait

Tudósok azt remélik, hogy sikerült azonosítaniuk az agy azon területeit, amelyek a tinnitus, a fülzúgással járó halláskárosodás egyes eseteiért felelősek.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A betegek agyáról készített PET-felvételek segítségével a kutatók körül tudták határolni azokat a területeket, amelyek a fülzúgás erősödésekor fokozott tevékenységet mutattak, olvasható a Neurology folyóiratban közzétett cikkükben. 

  A felfedezés komoly előrelépés a tinnitus megismerése felé. Egészen mostanáig a tudósok csak találgatni tudták, hogy honnan ered a fülzúgás. A tinnitusos betegek gyakran süketek is arra a fülükre, amelyikben a magas frekvenciájú hangokat hallják.  

Sok szakértő úgy gondolta, hogy a rejtélyes zúgást a fül egy károsodott része okozza, de a New York Egyetem neurológia-professzora. Dr. Lockwwod és munkatársai szerint azonban a tinnitus egy hibás agyi kapcsolódás eredménye.

A halláskárosodásnak valószínűleg hasonló okai vannak, mint annak a jelenségnek, mint amikor valaki fájdalmat érzékel egy már elveszített végtagjában. Dr. Lockwood szerint amikor a beteg elveszíti hallását, akkor az agy megpróbálja ezt a hallóközpont újraidegzésével kompenzálni.

"Ez azonban nem sikerül tökéletesen, és olyan idegi kapcsolódások jönnek létre, amelyeknek nincs funkciójuk," mondta dr. Lockwood. "Ezek a hibás kapcsolódások hozzá létre a zúgó hangokat. Sőt, ahelyett, hogy megpróbálna megbirkózni a hiányossággal, az agy tulajdonképpen "rövidre zárja" magát, és hibás információkat ad és vesz."

Annak felderítésére, hogy a fülzúgás az agyból származik, a New York-i kutatók pozitronemissziós tomográfiát (PET) használtak. Mivel ez a készülék kismértékű sugárzást érzékel, a betegeknek enyhén radioaktív glükózt adtak a műszeres vizsgálat előtt.

Miután az agy glükózzal biztosítja energiaigényét, a műszer által alkotott kép pontosan kimutatja, az agy mely területei használják a legtöbb energiát.

Azonban még a PET-készülékkel sem könnyű elkülöníteni az agy egyes területeit, hiszen a tinnitusos füzúgás általában folyamatos hanghatás. Ezt a nehézséget elkerülendő dr. Lockwood négy olyan beteget keresett meg, akiknek az a különleges képességük van, hogy a fogaik összeszorításával illetve elengedésével kontrollálni tudják a fülzúgás erősségét.

A beteget vizsgálni kezdték a műszerrel, és így a kutatók láthatták, hogy az agy mely területei dolgoznak intenzívebben, amikor a zúgás erősödik. Most, hogy tudjuk, mi okozza a tinnitust, talán a gyógymódot is meg fogjuk találni, jelentette ki dr. Lockwood.

"A tinnitus agyi központjának azonosításával fontos lépést tettünk előre a betegség gyógyítása felé," tette hozzá. "Ez a fülzúgás egy állandó, hangos, magas frekvenciájú zúgás, a nap 24 órájában. A betegek rosszul alszanak, nehezen tudnak a munkájukra koncentrálni; sokan közülük depressziósak vagy szoronganak."

A téma egy neves szakértője egyetért a kutatókkal abban, hogy fontos felfedezést tettek, ugyanakkor véleménye szerint a kísérletek eredményei nem minden tinnitusos betegre alkalmazhatók.  Vizsgálatok igazolták, hogy a belsőfül eltávolításával és az idegi összeköttetés megszüntetésével a fülzúgás az esetek 60 százalékában megszűnik. Éppen ezért "ez csupán az első lépés volt a probléma megismerése felé vezető úton.

| fülzúgás, agy, tinnitus, halláskárosodás
2021-09-06 13:51:14
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop