Hirdetés
Hirdetés

Fülzúgás, azaz tinnitus

Korunkban egyre nagyobb problémát okoz az érintetteknél a fülzúgás. Az ezzel foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy az utóbbi években hihetetlenül megnőtt a más-más jellegű fülzúgással orvoshoz fordulók száma.

| InforMed Hírek29   InforMed
Kép: pixabay
Az érintettek közül 5-7% olyan súlyosan szenved, hogy feltétlenül szükség van orvosi és pszichológiai kezelésre. Természetesen egy nagyon komplex diagnosztikai és terápiás feladatról van szó.

Több szakma (fül-orr-gégész, audiológus, neurológus, otoneurológus, pszichiáter és pszichológus stb.) bevonására van szükség. Rendkívül felelőtlenek és veszélyesek a magukat egyetlen üdvös gyógymóddal, vagy eszközzel hirdető "gyógyászati egységek". Ígéreteik túlzott elvárásokat és bizalmat keltenek, és sokszor magában hordják a sikertelenség esetén fellépő negatív következményeket is.

Nagyon fontos tehát, hogy megpróbáljuk összefoglalni a fülzúgással kapcsolatos ismereteinket és a gyógyítását jelentő lehetőségeket.

Mi tehát a fülzúgás, azaz a tinnitus?

Minden olyan hang jelenléte a fülben vagy a fejben, ami nem a környezetből, azaz emberi szervezeten kívüli hangforrásból ered.

A betegek nagyon plasztikusan írják le a hallott hangot. Van, aki sípolást-búgást, tengerzúgást és morajlást, csipogást és csicsergést, csattogást-pattogást, sistergést és vízcsobogást stb., stb. hall. Vég nélkül sorolhatnánk a hasonlatokat.

Amit le kell feltétlenül szögezni: a fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünet. Az igaz, hogy a feltételezett kiváltó ok kezelése után gyakran megmarad, ami betegségtudat és betegségérzetként rettenetesen zavarja a beteget.

A fülzúgást nagyon sok minden okozhatja:

 1. Fülbetegségek, fejlődési rendellenességek, sérülések, gyulladások, zajártalom.
 2. Belgyógyászati megbetegedések, anyagcsere-betegségek, keringési zavarok, vérképzőszervi betegségek.
 3. Kémiai anyagok, gyógyszerek mellékhatásai, vegyszerhatások, élvezeti szerek.
 4. Mozgásszervi betegségek, csigolyameszesedés, csontritkulás.
 5. Fertőzések.
 6. Fogászati problémák.
 7. Idegrendszeri gondok, különböző stresszállapotok.
 8. És még számos, csak a gondos kórelőzményi adatok felvétele közben kiderülő egyéb betegségek, ágensek és okok.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fülzúgás 50-60%-ában valamilyen halláscsökkenése és 40-70%-ában kóros és fokozott hangosságérzése is van a betegnek.

Mit okoz a fülzúgás?

 1. Eltereli a páciens figyelmét.
 2. Zavarja a gondolkodást és a koncentrációt.
 3. Fejfájást és egyensúlyzavart okozhat.
 4. Alvászavart, állandó fáradtságot okozhat.
 5. Szorongást, ami depresszióig fokozódhat.
 6. Tönkreteszi a környezethez való viszonyt, lehetetlenné teszi a szociális beilleszkedést. Az érintett visszahúzódóvá válik, egyre rosszabbul tűri állapotát, mivel fülzúgása az elviselhetetlenségig fokozódik. Nem ritkák még az önpusztító gondolatok sem.

Láthatjuk tehát, hogy milyen komoly probléma a betegnek és az orvosnak egyaránt a fülzúgás. Az is világos, hogy mennyire komplex és az egész embert figyelembe vevő kezelésre van szükség az alapos és részletes diagnózis felállítása után. Amit biztosan állíthatunk, az az, hogy nem elegendő egy gyógyszer vagy eszköz adása, mert az nagyon kevés esetben lehet hatásos.

Napjaink modern orvoslása és a kutatások viszont ma már lehetővé teszik a fülzúgás új összetett kezelését, ami a kínzó tünetek csökkenéséhez vezethet. A Jastreboff professzor által kidolgozott tinnitusterápiás modell a heveny és krónikus fülzúgások kezelésére nagy lökést adott a szakembereknek, ez a Tinnitus Retraining Therapy (TRT), ahol a retraining az agy áthangolását jelenti.
| fülzúgás, tinnitus, fül
2023-11-14 18:35:48
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop