Tönkrement életek a fülzúgás miatt

Brit kutatásokból az derült ki, hogy a fülzúgás – más néven tinnitus – igen nagymértékben rontja az érintettek életminőségét. A betegséget, amely jelentkezhet fülzúgás, illetve fülcsengés és másféle zajok formájában, két, a siketekkel és a nagyothallókkal foglalkozó brit jótékonysági szervezet vizsgálta.

fülzúgás, tinnitus | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A 900 megkérdezett több mint 40 százaléka mondta, hogy betegségének negatív hatása van a személyes kapcsolataira is, ezeknek több mint egynegyede pedig a tinnitust okolta a csökkent libidójáért is. Azoknak, akik szerint az emberi kapcsolataik is károsulnak a betegségük miatt, közel 40 százaléka szerint a partner meg nem értése csak fokozza a problémát.

Gondokat tapasztalnak továbbá az érintettek a munkahelyükön is. A legtöbben munkatársaiknak sem beszélnek a fülzúgásról, mert attól tartanak, hogy úgysem értik meg őket. 20 százalék a munkahelyi zajártalmat okolja a betegségéért.

Becslések szerint Nagy-Britanniában 4,7 millióan tapasztalnak fülzúgást az egyik vagy mindkét fülükben. Készítői szerint a felmérés megerősítette azt, hogy a tinnitus nagymértékben befolyásolhatja az életminőséget.

Jó hír azonban az, hogy van mód kezelni a betegséget. Egy országos figyelemfelhívó kampány keretében a szervezetek felvilágosítással szolgálnak az érintettek és környezetük számára, fontos, hogy a betegek tudják, van hova fordulniuk panaszaikkal.

Bár a fülzúgás nem gyógyítható, hangterápiával karbantartható, amelynek során elvonják a betegek figyelmét a fülzúgásról vagy -csengésről, és relaxációs gyakorlatokat végeznek a stressz kezelésére.

| fülzúgás, tinnitus
2006-02-21 22:36:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop