Új módszerek a tinnitus gyógyítására

Környezetünk általában igen zajos, az ébresztőóra hangos csörömpölésre kelünk fel, zörögnek a villamosok, berregnek, dudálnak az autók. Duruzsol a televízió és a számítógép, minduntalan megszólal a telefon, és alapzajnak ott a hűtő vagy a légkondicionáló zöreje is.

fülzúgás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A fülzúgásban szenvedők számára a fejükben hallható fantomzajok sokkal elviselhetetlenebbek, mint azok, amelyek a külvilágból jönnek.

A tinnitus egyre gyakoribb panasz, amelyet kiválthat hirtelen erős vagy hosszú ideig tartó zaj is. A leginkább érintettek a harctérről visszatérő katonák, a hordozható zenelejátszókat használók, és a rock-and-roll nemzedék idősödő tagjai. Az okok közé sorolják még a stresszt, a kemoterápia egyes fajtáit, az agyi erek és a nyaki gerinc elváltozásait, a melléküreggyulladásokat, és a sclerosis multiplexet is.

Bár a betegség nem gyógyítható, a kutatóknak sikerült meglehetősen jól megérteni a panaszok hátterében álló pszichés és élettani folyamatokat. Új kezelési módokat vizsgálnak, egyes eszközök már kaphatók is, amelyek ígéretesnek bizonyultak az egyébként alig elviselhető zajok kiküszöbölésében.

Funkcionális MRI-vizsgálattal felfedezték, hogy a tinnitusra panaszkodók agyában különösen aktívak a hang értelmezéséért és a félelemmel kapcsolatos érzelmekért felelős területek.

A kutatók rájöttek, hogy a tinnitusnál az embernek nem is annyira „a füle cseng”, inkább az agya, tehát a siketeket és nagyothallókat is utolérhet a betegség, mert a normális hanghatás híján az agy állítja elő az idegi eredetű hangokat.

Egy ausztrál audiológus egy MP3-as lejátszóhoz hasonló eszközt tervezett, ez digitálisan felvett, andalító zenét sugároz, amelynek hangjai az egész hallási spektrumot felölelik. Az eszközt az egyén hallási képességeihez szabják, és a feladata az, hogy elfedje a tinnitust. Hat hónapon át napi minimum két órán át kell viselni a hatás eléréséhez. Az eszköz az esetek 90 százalékában sikeresen csökkentette a panaszokat, hosszú távú hatását illetően jelenleg vizsgálatok folynak.

Más kezelési módszerek is vannak, a beültetett elektródáktól a mágneses stimulációig, sőt az alkoholizmus, az epilepszia és az Alzheimer-kór gyógyítására alkalmazott gyógyszerek is hatásosnak bizonyultak egyes esetekben.

The New York Times
| fülzúgás
2008-04-02 11:13:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop