Zúg a fülem!

Kisebb-nagyobb sistergés, átmeneti vagy állandó sípolás, zúgás. Bizony sokan küzdenek ezekkel a nyugalmat teljesen ellehetetlenítő, néha örjítőnek tűnő problémákkal. Szerencsére vannak, akiknél még van mód segítségre - lássuk, hogyan!

fülzúgás, kezelés, gyógynövények | InforMed Hírek18:47-47   InforMed | Balaicza, E.

A fülzúgást ritkább esetben a kitágult vénában vagy szűkebb artériában keringő vér áramlása okozza. Ennél jóval gyakoribb, hogy a fülzúgás idegi irritáció kísérőjelensége, melynek forrása ismeretlen, vagy olyan fülprobléma húzódik meg a hátterében, melyet pl. zajártalom, esetleg lezajlott vírusfertőzés idézett elő. A fülzúgás okát orvosnak kell diagnosztizálnia!

A zúgás lehet berregés- vagy csörgésszerű, de nem ritka a süvöltésszerű, csilingelő, fütyülő vagy sziszegő hang sem. A hangok lehetnek átmenetiek, de előfordulhatnak folyamatosan vagy pulzáló formában is. A fülzúgás befolyásolhatja a normál cselekvést, viselkedést vagy az alvást is, és alkalomadtán akadályozza, hogy a beteg rendesen hallja a beszélgetést vagy a környezet bármely egyéb hangját.

Kezelési módja

A kezelést általában a háttérben megbúvó egészségkárosodásra építik fel. Tartós hatást csak komplex kezeléssel lehet elérni. Bizonyos esetekben az orvosok fülzúgás-semlegesítőt ajánlanak: ez olyan hallási segédeszköz, mely a fülzúgásnál elviselhetőbb hangot állít elő. Ezenfelül az orvos javasolhatja a füldugó használatát, főleg nagyobb zajok esetére, hogy megelőzze a fül károsodását.

Életmódtanácsok

A Meniere-betegség (a fülzúgás mellett szédülés és halláscsökkenés is megjelenik) összefüggésben van különböző anyagcserezavarokkal, mint például a vérszérumban található koleszterin és/vagy triglicerid, ill. a vércukor szintjének megemelkedésével. Az egyik kísérlet során a Mèniere-betegségben szenvedő betegek étrendjükből elhagyták a finomított szénhidrátokat, majd magas rosttartalmú és komplex szénhidrátokat tartalmazó tápanyagokkal helyettesítették azokat, melynek következtében a legtöbb esetben a fülzúgás csökkenéséről vagy teljes megszűnéséről számoltak be.

Étrend-kiegészítők

  • Fülzúgásra és halláscsökkenésre panaszkodó betegeknél cinkpótlás sal próbálkoztak. Akiknek a vérében kevés volt a cink, azoknak a 25%-a számolt be a fülzúgás csökkenéséről, miután cinket kaptak (hat hónapon keresztül napi 90-150 mg-ot szedtek. Ilyen mennyiségű cink bevitelénél mindenképpen orvosi felügyeletre van szükség!).
  • Egy kettős vak vizsgálat során a melatonin pótlása (éjszakánként 3 mg) jelentősen javított a fülzúgásos tüneteken. Annál a csoportnál, akiknek az alvását a fülzúgás zavarta, a melatonin egy hónapos szedése után a résztvevők 47%-a számolt be javulásról az alvás tekintetében.
  • A zajos helyen dolgozó, fülzúgásra panaszkodó embereknél gyakran tapasztalható a B 12 -vitamin hiánya. Az ilyen esetek egy részében jól bevált a B 12 -vitamin nagy adagban történő adása.
  • Nagy stressz esetén segíthet a magnézium pótlás, legjobbak a B-vitaminnal kombinált vagy szerves magnéziumkészítmények (pl. magnézium-orotát).
  • Q 1 - és Q 10 -vitamint főleg a keringési zavarral és nagy kimerültséggel járó fülzúgás esetén érdemes megpróbálni.

Jótékony hatású gyógynövények

Alacsony vérnyomás okozta fülzúgás esetén használják a meténg t artalmú készítményeket! Jó keringésaktiváló a rozmaring is.

Agyi keringési panaszoknál ajánlják a ginkgo bilobát , melyet vegyes eredménnyel használnak a fülzúgás kezelésében. A napi 150 mg ginkgókivonat alkalmazása esetén (melyben 24% flavonglikozid és 6% terpénlacton található, egy vizsgálat során jelentősen csökkent a fülzúgás. Leghatékonyabb az infúziós kezelés, más módszerekkel kombináltan.

Amennyiben a vérnyomás ingadozása vagy emelkedése okozza a problémát , próbáljuk ki a következő gyógynövényeket vagy a belőlük készült szerket: tőzegáfonya, fokhagyma, galagonya, fagyöngy, szúrós gyöngyajak.

Ha a fülzúgás hátterében nagyobb stressz, erős feszültség áll , legjobb az orbáncfű, citromfű, levendula és a hársfa.

Alvászavarokat is okozó fülcsengésnél használjon komlót, macskagyökeret, orbáncfüvet és levendulát .

Egyéb hasznos módszerek

Számos tudományos vizsgálat során tesztelték az akupunktúra hatását a fülzúgásra. Az előzetes kísérletek figyelemre méltó javulásról számoltak be a fülzúgás tüneteinek terén akupunktúrás kezelést követően, de az eredmények ritkán maradtak tartósak, ezért annak alkalmazása csak más módszerekkel kombináltan hoz komolyabb eredményt.

A kiropraktika és a gerinctorna számtalan fülzúgást hozott már rendbe - ezekkel főleg a meszesedéssel, nyaki fájdalmakkal és fejfájással küszködőknek érdemes próbálkoznia.

H. M. - dr. B. E.

| fülzúgás, kezelés, gyógynövények
2020-02-06 10:50:37

Web Design & Development Prowebshop