Prof. Dr. Papp Zoltán

Szülész- nőgyógyász, humángenetikus, klinikai genetikus

Kérdések és válaszok

A Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika (a Kútvölgyi Premium Egészségközpont és Kórházon belül) alapító és szakmai igazgatója, valamint szülész- nőgyógyász, humángenetikus, klinikai genetikus, egészségügyi menedzser és igazságügyi szakértő vagyok, a szülészet- nőgyógyászat minden területén négy évtizedes rutin klinikai gyakorlattal rendelkezem.

Egyetemi tanulmányaimat Debrecenben végeztem és végzésem után, 1966-tól a debreceni Szülészeti Klinikán kezdtem dolgozni.

1990- től 2010 júniusáig a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján tanszékvezetőként tevékenykedtem.

Érdeklődésemet elsősorban a klinikai genetika, ezen belül is a genetikai tanácsadás, valamint a magzati betegségek/rendellenességek diagnosztikájának és szűrésének gyakorlati kérdései, valamint a nőgyógyászati műtétek jelentik.

A perinatológusok világkongresszusán ("Global Congress of Maternal and Infant Health", Barcelona, 2010. szeptember 22-26.) a nemzetközi zsűri számomra adományozta a "ROBERTO CALDEYRO-BARCIA" díjat.

Az általam korábban vezetett klinika a szülészeti-nőgyógyászati progresszív betegellátás csúcsintézete lett, míg az általam korábban vezetett magzati diagnosztikai központ a legnagyobb forgalmú és legszélesebb vizsgálati spektrumú hazai laboratórium volt.

Az operatív nőgyógyászatban az általam vezetett klinika irányításom mellett a parametrium és a kismedencei retroperitoneum, a konzerváló uterus bicornis és myomasebészet, valamint a hüvelyfelfüggesztéses műtétek egyik központja lett.

Az elmúlt évtizedekben a többszáz hüvelyi és hasi méheltávolításon túl többek között válogatás nélküli több mint 1000 méhnyakrákos beteg lymphadenectomiával kiegészített kiterjesztett méheltávolítását, 70 radikális vulvectomiát, közel 200 metroplasztikát és 100 abdominalis infundibulo-colpopexiát végeztem személyesen.

Nemzetközi viszonylatban az elsők között dolgoztam ki a transabdominalis amniocentesis módszerét magzatvízsejtek genetikai vizsgálatára (1970), a habituális vetélők chromosomavizsgálatát kiegyensúlyozott chromosoma átrendeződések kizárására (1974), a párhuzamos anyai szérum alfa-fetoprotein és ultrahangvizsgálatot a magzati fejlődési rendellenességek komplex szűrésére (1979), és végül számítógépes programot szerkesztett a genetikai gondozás hatékonyságának vizsgálatára (1989).
| Prof. Dr. Papp Zoltán, nőgyógyászat, orvos válaszol
2015-01-11 05:15:58

Web Design & Development Prowebshop