Vizeletvizsgálattal kimutatható az alvási légzésleállás gyermekeknél

Egy egyszerű vizeletvizsgálat segítségével megkülönböztethetjük a közönséges horkolást az esetleg súlyosabb következményekkel járó alvási apnoe (légzésleállás) szindrómától.

horkolás, alvási apnoe | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Az alkati horkolás gyakori jelenség gyermekeknél, az iskoláskorúak között akár 12 %-os előfordulást is lehet mérni. Az obstruktív alvási apnoe azonban egy ennél súlyosabb, és potenciálisan komoly következményekkel járó állapot.

Obstruktív alvási apnoe a 10 éven aluli korosztály 3 %-ánál mutatható ki, ilyen esetekben a horkolás során részben vagy teljesen elzáródnak a felső légutak. Kezeletlen esetekben szövődmények is kialakulhatnak, például tanulási problémák, viselkedési, vagy egészségi zavarok. Ezért fontos, hogy különbséget tegyünk a két állapot között, de a ma elérhető módszerek kényelmetlenek és drágák, az úgynevezett poliszomnográfiás vizsgálat egész éjszakás megfigyeléssel jár.

Egy új vizsgálat azonban reményt ad arra, hogy egy egyszerű vizeletvizsgálat segítségével különbséget tehessünk az obstruktív alvási apone és az egyszerű horkolás között, ehhez a vizeletben előforduló speciális fehérjék kimutatására van szükség.

A kutatás során a szerzők összehasonlították 60 obstruktív apnoés, 30 horkoló és 30 nem horkoló gyermeknél a reggeli vizeletből kimutatható fehérjéket. Több száz protein elemzése során kiderült, hogy néhányuk eltérő mértékben jelenik meg a vizeletben obstruktív apnoe esetén.

Ez a tapasztalat reményt nyit arra, hogy egy egyszerű vizeletvizsgálat segítségével ki lehessen mutatni a potenciálisan súlyos légzési rendellenességet a horkoló gyermekeknél. Ezzel részben kiváltható lenne a drága és körülményes vizsgálat a horkoló gyermekek egy részénél.

WebMD, kép: sxc.hu
| horkolás, alvási apnoe
2010-01-07 12:44:17
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop