Az otthoni gyógyszerszedéssel kapcsolatos tévedések elkerülhetők

Amikor beteg az ember gyereke és látja az arcán a fájdalmat, mindent megtesz, hogy enyhítse a panaszokat, majd jobb híján gyógyszert ad neki. Mire kell különösen odafigyelni?

gyerek, gyógyszer, adagolás | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
1. Soha ne adjunk gyereknek aszpirint (még bébi aszpirint sem).

Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, az aszpirin ugyanis Reye-szindrómát okozhat, ami valamennyi szervre kiterjedhet és akár végzetes is lehet. Az sem érv, hogy mi is szedtünk gyerekkorunkban, hiszen akkor még nem voltak tisztában a veszélyeivel. A gyerekek számára forgalmazott aszpirin sem való 16 évesnél fiatalabbaknak.

Ne adjunk gyereknek szalicilátokat tartalmazó gyógyszereket sem. Az egyik példa erre a Kaopectate (bizmut-szubszalicilát), ez sem gyereknek való. A felnőttek gyomorpanaszaira szedett Pepto-Bismol is tartalmazza a fenti anyagot, viszont a Pepto-Bismol rágótabletta gyerekek számára kalciumkarbonátot tartalmaz, ezért ez nyugodtan adható gyerekeknek is. Szigorúan ellenőrizzük, melyik tablettát adjuk, létezik ugyan is felnőttek számára készült rágótabletta is. Mindig olvassuk el a mellékelt használati utasítást, és ha nem vagyunk teljesen biztosak valamiben, beszéljünk a gyógyszerésszel.

2. Ne vásároljunk olyan vény nélkül kapható gyógyszereket, amelyek „többféle tünetre” ígérnek megoldást

Gyereknek a legjobb az egyszerű fájdalomcsillapító, amely csak egy aktív összetevőt tartalmaz. Hogy miért?
  • Ha több tünetet is akarunk kezelni, biztos adunk a gyereknek olyan gyógyszert is, amire nincs szüksége.
  • Ezek a termékek gyakran nem annyira a lázat és a fájdalmat kezelik, inkább az orrdugulást, a gyereket attól azonban még rázza a hideg.
  • Sok többféle tünetet enyhítő termék tartalmaz paracetamolt, de ha ezt nem tudatosítjuk magunkban, és emellé még külön is adunk paracetamolt, akkor túladagolás következhet be. Olvassuk el a tájékoztatót.
  • Ha a gyerek reagál a többféle tünetet enyhítő gyógyszerre, honnan tudjuk, melyik összetevőjére? Ragaszkodjunk az egyféle hatóanyagot tartalmazó szerekhez.

3. Kerüljük az orrdugulást csökkentő gyógyszereket

Egyes összetevőiktől a gyerek ingerlékeny, izgatott is lehet, vagy nem tud aludni. Jobb az elalvás előtt adott sós orrcsepp, vagy használjuk hűvös párásítót, esetleg meleg fürdőt a légzés megkönnyítésére.

4. Ne feledjük jól felrázni használat előtt a szuszpenziós oldatokat!

Ha nem tesszük, a gyerek vagy túl erős vagy túlságosan is gyenge adagot kaphat a gyógyszerből.

5. Ellenőrizzük a gyógyszerek szavatossági idejét

Egyes esetekben a gyógyszer erősebb lesz, más esetekben veszít hatóerejéből a szavatosság lejárta után. Nézzük át a házipatikát, és szabaduljunk meg a lejárt gyógyszerektől, a gyógyszertárak visszaveszik őket.

6. Soha ne adjuk a gyereknek más (se felnőtt, se gyerek) gyógyszerét

Igaz, az orvosságok igen drágák, de a másokkal való megosztásuk akár végzetes is lehet. Mások a tünetek, más a testsúly, pedig ezek alapján írják fel valakinek a gyógyszert.

Érdemes jegyzetelni, hogy a gyereknek milyen gyógyszert, mennyit és mikor adtunk be. Könnyebb a pontos adagolást betartani, különösen akkor, ha a nap folyamán többen adják be a gyereknek orvosságot.
| gyerek, gyógyszer, adagolás
2011-10-06 22:20:16


Brooklynban kötelező a kanyaró elleni oltás

New York város illetékesei egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a terjedő kanyarójárvány miatt, Brooklyn egyes részein pedig büntetés terhe mellett kötelezőv...


Újabb sikeres műtét a sziámi ikreken

A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész,...


Mikor vigyük a gyereket a sürgősségi osztályra?

Ha kisgyerekről van szó, a legjobb, ha a szülő az ösztöneire hallgat. Mindig a szülő döntse el, szüksége van-e a gyereknek azonnali orvosi ellátásra.


Budapesten a bangladeshi "sziámi ikrek"

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vál...


Rohamosan nő a kanyarós esetek azána

A kanyarós megbetegedések rohamosan növekvő számára figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben.