Hirdetés

Az otthoni gyógyszerszedéssel kapcsolatos tévedések elkerülhetők

Amikor beteg az ember gyereke és látja az arcán a fájdalmat, mindent megtesz, hogy enyhítse a panaszokat, majd jobb híján gyógyszert ad neki. Mire kell különösen odafigyelni?

gyerek, gyógyszer, adagolás |

InforMed Hírek30   InforMed | Dobos, L.

Kép: Everyday Health

Soha ne adjunk gyereknek aszpirint (még bébi aszpirint sem)

Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, az aszpirin ugyanis Reye-szindrómát okozhat, ami valamennyi szervre kiterjedhet és akár végzetes is lehet.

Az sem érv, hogy mi is szedtünk gyerekkorunkban, hiszen akkor még nem voltak tisztában a veszélyeivel. A gyerekek számára forgalmazott aszpirin sem való 16 évesnél fiatalabbaknak.

Ne adjunk gyereknek szalicilátokat tartalmazó gyógyszereket sem. Az egyik példa erre a Kaopectate (bizmut-szubszalicilát), ez sem gyereknek való. A felnőttek gyomorpanaszaira szedett Pepto-Bismol is tartalmazza a fenti anyagot, viszont a Pepto-Bismol rágótabletta gyerekek számára kalciumkarbonátot tartalmaz, ezért ez nyugodtan adható gyerekeknek is.

Szigorúan ellenőrizzük, melyik tablettát adjuk, létezik ugyan is felnőttek számára készült rágótabletta is. Mindig olvassuk el a mellékelt használati utasítást, és ha nem vagyunk teljesen biztosak valamiben, beszéljünk a gyógyszerésszel.

Ne vásároljunk olyan vény nélkül kapható gyógyszereket, amelyek "többféle tünetre" ígérnek megoldást

Gyereknek a legjobb az egyszerű fájdalomcsillapító, amely csak egy aktív összetevőt tartalmaz. Hogy miért?
  • Ha több tünetet is akarunk kezelni, biztos adunk a gyereknek olyan gyógyszert is, amire nincs szüksége.
  • Ezek a termékek gyakran nem annyira a lázat és a fájdalmat kezelik, inkább az orrdugulást, a gyereket attól azonban még rázza a hideg.
  • Sok többféle tünetet enyhítő termék tartalmaz paracetamolt, de ha ezt nem tudatosítjuk magunkban, és emellé még külön is adunk paracetamolt, akkor túladagolás következhet be. Olvassuk el a tájékoztatót.
  • Ha a gyerek reagál a többféle tünetet enyhítő gyógyszerre, honnan tudjuk, melyik összetevőjére? Ragaszkodjunk az egyféle hatóanyagot tartalmazó szerekhez.

Kerüljük az orrdugulást csökkentő gyógyszereket

Egyes összetevőiktől a gyerek ingerlékeny, izgatott is lehet, vagy nem tud aludni. Jobb az elalvás előtt adott sós orrcsepp, vagy használjuk hűvös párásítót, esetleg meleg fürdőt a légzés megkönnyítésére.

Ne feledjük jól felrázni használat előtt a szuszpenziós oldatokat!

Ha nem tesszük, a gyerek vagy túl erős vagy túlságosan is gyenge adagot kaphat a gyógyszerből.

Ellenőrizzük a gyógyszerek szavatossági idejét

Egyes esetekben a gyógyszer erősebb lesz, más esetekben veszít hatóerejéből a szavatosság lejárta után. Nézzük át a házipatikát, és szabaduljunk meg a lejárt gyógyszerektől, a gyógyszertárak visszaveszik őket.

Soha ne adjuk a gyereknek más (se felnőtt, se gyerek) gyógyszerét

Igaz, az orvosságok igen drágák, de a másokkal való megosztásuk akár végzetes is lehet. Mások a tünetek, más a testsúly, pedig ezek alapján írják fel valakinek a gyógyszert.

Érdemes jegyzetelni, hogy a gyereknek milyen gyógyszert, mennyit és mikor adtunk be. Könnyebb a pontos adagolást betartani, különösen akkor, ha a nap folyamán többen adják be a gyereknek orvosságot.
gyerek, gyógyszer, adagolás

2024-01-02 13:57:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop