Hirdetés

A pedofil férfiak agya másképp reagál a gyermekarcra

A pedofil férfiak agya intenzívebben reagál a gyermekarcra, mint az egészséges férfiak agya - állapította meg az agyi tevékenység műszeres mérésével egy német kutatócsoport.

pedofilia, agyi tevékenység, gyermekmolesztálás |

"Pedofil férfiak és egészséges kontrollcsoportjuk agytevékenységét vizsgáltuk meg, miközben különböző korú emberek portréit nézték" - mondta Jorge Ponseti, a Kieli Egyetemi Klinika szexualitáskutatója, a Biology Lettes című szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

A vizsgálathoz mágnesrezonanciás (MR) tomográfiát vettek igénybe. Azt az eredményt kapták, hogy a pedofil férfiak arcvonásokat feldolgozó agyterülete erősebb aktivitást mutatott, amikor gyermekarcot mutattak nekik.

A pedofil hajlamok nélküli felnőtteknél akkor növekszik ennek az agyi régiónak az aktivitása, ha olyanok arcát látják, akik az általuk szexuálisan kedvelt csoportba tartoznak - magyarázta Ponseti.

Ez a tény régóta ismeretes. "Ha heteroszexuális férfi létemre nő fotóját látom, akkor az arcvonásokat feldolgozó agyterület aktívabbá válik, mint akkor, amikor férfiarccal van dolga" - tette hozzá a kutató. A tudósok ennek a jelenségnek a pedofil megfelelőjét vizsgálták meg.

Ponseti szerint létezik az agynak olyan mechanizmusa, mellyel meg tudja becsülni egy személy életkorát, és ennek megfelelő viselkedési programot hoz működésbe.

Az egyetem kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy a pedofília objektív diagnózisa felállítható-e a gyermekarcokra adott agyi válaszreakció alapján. Az eredményeket a gyakorlatban Ponseti szerint mindenek előtt a kezelés tervezésekor használhatják fel.

Nem mindenki pedofil ugyanis, aki gyermeket molesztál, ez a diagnózis csak a bűncselekményt először elkövetők körülbelül felére érvényes. Mások azért használják ki a gyermekeket, mert nem tudnak kapcsolatot teremteni a korban hozzájuk illőkkel. Náluk másmilyen terápiát kell alkalmazni, és hogy melyik elkövető hová tartozik, sok esetben nehéz eldönteni.

Gyakori a megtévesztés, ezért nagy segítség az objektív mérés - vélte Ponseti, aki kollégáival már két éve kutatja a pedofil és az egészséges férfiak agytevékenységét.

Kilencvenöt százalékos pontosságúak a mérési adatok, amelyek alapján egy elkövetőt pedofilnak minősítenek - tette hozzá Ponseti. Az eredményeket most nehezített körülmények között tovább tesztelik.

pedofilia, agyi tevékenység, gyermekmolesztálás

2014-05-22 10:50:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop