A szerbiai gyerekek felét érte már valamilyen erőszak

A 14 év alatti szerbiai gyerekek felét érte már valamilyen erőszak otthon vagy az iskolában - közölte a Szerbiai Gyerekek Barátai nevű civil szervezet a gyerekek jogainak szerdai világnapja alkalmából közzétett állásfoglalásában.

erőszak, gyermekbántalmás, erÅ‘szak | MTI Hírek10 | Markovics, A.
A szervezet adatai szerint a gyerekek 13,7 százaléka szegénységben él Szerbiában, egyötödüknek iskoláskorukig egyetlen könyve sincs. Oktatásuk és egészségügyi ellátásuk színvonala hanyatlik, és egyre kevesebb olyan hatás éri őket, amely kreativitásra, toleranciára, értékteremtésre serkentené őket - emelte ki a szervezet, amelynek állásfoglalását bő terjedelemben ismertette a belgrádi elektronikus sajtó.

A gyerekek jogainak világnapja alkalmából a szerbiai parlamentben kedden közmeghallgatást tartottak. Ezen egyebek közt elhangzott, hogy az országban a fogyatékkal élő és a roma gyerekek körében mutatható ki leginkább negatív diszkrimináció. Nebojsa Stefanovic házelnök az ország feladatának nevezte, hogy minden gyereknek egyenlő lehetőségeket biztosítsanak. Hozzátette: az állam egyik stratégiai célja, hogy zéró toleranciát érvényesítsen mindenféle erőszakkal szemben.

Nevena Petrusic egyenjogúsági biztos a problémákat taglalva mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekek egyre fogékonyabbak előítéletekre és sztereotípiákra, amelyeket a felnőtt társadalomtól vesznek át.

A közmeghallgatáson kiemelték, hogy a gyerekeket leginkább az oktatás terén éri diszkrimináció, és a tananyagból el kell távolítani az előítéletek vagy sztereotípiák kialakulását lehetővé tevő részeket.

A családon belüli erőszak és megrontás problémakörével foglalkozó Incest Trauma Centar elnevezésű szervezet a világnap alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a média nem megfelelő módon foglalkozik a bántalmazási ügyekkel. A szervezet problémaként vetette fel, hogy a sajtó az ilyen ügyeket sokszor csak szenzációhajhász hírként jeleníti meg, néhány nap elteltével azonban már nem foglalkozik vele és nem követi nyomon a végkifejletig az eseteket.

| erőszak, gyermekbántalmás
2013-11-20 11:38:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop