Hirdetés

Ismerik a gyermekek szexuális zaklatásának kockázati tényezőit az amerikaiak

Egy frissen közzétett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak nem csupán tisztában vannak a gyermekek szexuális bántalmazásának veszélyeivel, de pontosan tudják, melyek azok a kockázati tényezők, amelyek ilyen bűncselekményekhez vezethetnek.

gyermek, bántalmazás, szexuális zaklatás |

InforMed Hírek8   InforMed

A gyermek ismeri a tettest

A Stop It Now! elnevezésű prevenciós szervezet megbízásából készült kutatás eredményei szerint az amerikai felnőttek a média tartalmakban és a közéleti párbeszédekben sugalltaknál sokkal informáltabbak a gyermekek szexuális bántalmazását illető kérdésekben. A mintegy ötezer válaszadó megkérdezésével készült felmérés szerint a többség hiszi, hogy a bántalmazott gyermekeknek speciális terápiára van szükségük, hogy az esetet fel tudják dolgozni, míg az elkövetőknek segíteni kell, hogy ne kövessenek el újra ilyen szörnyűséget.

Az eredmények szerint a válaszadók 95 százaléka látja úgy, hogy a szexuálisan bántalmazott gyerekeket éppen olyanok bántják, akiket ismernek, míg 64 százalék egyetért azzal, hogy a gyerekeket sok esetben más gyerekek vagy tinédzserek zaklatják. A megkérdezettek 68 százaléka szerint az elkövetők szeretnék, ha segítséget kapnának problémájuk kezelésében, míg 96 százalék egyetért azzal, hogy a börtönbe került zaklatóknak célzott kezelésre van szükségük.

A felmérés szerint egyébként az amerikaiak 53 százaléka látja úgy, hogy saját, szűkebb-tágabb környezetében jelentkezik a gyerekek szexuális zaklatásának problémája.

A kutatás ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy míg az amerikaiak ismerik a problémát, és tisztában vannak a kockázatokkal, ezt az elméleti tudást kevesen ültetik át a gyakorlatba. Az eredmények szerint ugyanis kisebbségben vannak azok, akik a kockázatok jelentkezését vagy a problémára utaló jeleket a mindennapokban is felismerik.

Sokan, maguk is áldozatok

A kutatás válaszadói körében ötből egy azok aránya, akik maguk is szexuális zaklatásnak estek áldozatul gyermekkorukban. A nők 29, a férfiak 14 százaléka élt át ilyen szörnyű tapasztalatot gyermekként. A szakértők szerint ezek az arányok más, korábbi felmérésekkel összhangban vannak.
gyermek, bántalmazás, szexuális zaklatás

2010-07-26 12:53:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop