Biológiai terápiás centrum a Tűzoltó utcai gyermekklinikán

Biológiai terápiás centrum nyílt a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán a gyermekreumatológiai betegségek kezelésére. A központ kialakítása a reumatológiai osztály felújításával kezdődött, majd a gyermekreumatológiai ambulanciát újították fel.

gyermek, reuma, RA, biológiai terápia | MTI Hírek10
Constantin Tamás, a gyermekreumatológiai osztály vezetője pénteken újságíróknak elmondta, nagy előrelépés volt a centrum létrehozása és az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár év elejétől támogatja a gyermekek biológiai terápiáját.

Az osztályvezető szakorvos kitért arra, hogy az ízületi betegség már nem az idős kor velejárója, egyre több gyermek és fiatal szenved az ízületek gyulladásától. A krónikus betegek a célzott kezelések révén tünetmentessé válhatnak, és az esetek többségében teljes életet élhetnek.

Constantin Tamás elmondta, az ízületek gyulladása már 2-3 éveseknél is jelentkezhet, de a betegség felismerése ebben az életkorban igen nehéz. Ha egy gyerek nem mutat a korábbihoz képest fizikai aktivitást, nehezebben mozgatja, terheli végtagjait, vagy ízületei duzzadtak, tapintásra forróak, akkor mindenképpen ízületi gyulladásra kell gyanakodni - magyarázta, hozzátéve, hogy sok esetben azért késik a diagnózis, mert gyermekkorban gyakran nem jár fájdalommal a betegség.

A biológiai terápiát kizárólag központokban kaphatják a betegek, hiszen infúzióban vagy injekció formájában juttatják a hatóanyagot a szervezetbe. A biológiai terápia alatt a biotechnológiai úton előállított molekulákat kell érteni, amelyek nem általában, hanem egy bizonyos, a gyulladásban szerepet játszó fehérjére (molekulára) hatnak. A biológiai kezelésekkel célzottan lehet azokba a folyamatokba beavatkozni, amelyek felelősek a kialakult gyulladásért.

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikáján évente 800 gyereket kezelnek reumatológiai megbetegedéssel, míg országosan a számuk 2-3 ezer.
| gyermek, reuma, RA, biológiai terápia
2013-10-13 04:32:47
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop