Sérvműtét méhen belül - Egy új eljárással a születés előtt korrigálni lehet a végzetes rekeszsérvet

A méhen belüli műtéttel, amelyet a londoni King’s College Hospitalben fejlesztettek ki, olyan magzatokon lehet segíteni, akiknél a rekeszizom nyílásán keresztül a hasi szervek felnyomódnak a mellkasba.

sérv, méhen belül, rekeszsérv | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A veleszületett rekeszsérv meglehetősen gyakori rendellenesség, minden háromezer terhességből egynél előfordul. Kialakulása spontán módon történik, nincs genetikai oka.

A hasüreget a mellüregtől elválasztó rekeszizom a magzat kilencedik hete körül alakul ki, a rendellenességnél azonban a rekeszizmon egy kis rés marad, és ahogy a magzat fejlődik, a hasüreg szervei, a belek vagy a máj átkerülnek a résen a mellüregbe. Ez azért okoz problémát, mert a hassal ellentétben a mellkas zárt és csontos, nem képes tágulni. Ha a hasűri szervek a mellkasba kerülnek, összenyomják a tüdőt, amely így nem tud kellően fejlődni. Az ilyen babák mintegy 50 százaléka nem képes rendesen lélegezni, és meghal.

Kypros Nicolaides professzor belga és spanyol orvosok segítségével fejlesztette ki a foetoszkópiás tracheális okklúziónak nevezett eljárást, melynek során a körülbelül 26 hetes magzat légcsövén át egy ballont vezetnek le, amely megakadályozza, hogy a tüdőben keletkezett folyadék a szájon át távozzék a magzatvizbe, ez a folyadék ugyanis a tüdőszövet fejlődését stimuláló létfontosságú vegyületeket tartalmaz. Amennyiben ez a folyadék nem tudja elhagyni a tüdőt, nagymértékben ösztönzi a fejlődésre: akkorára tágul, hogy visszanyomja a hasi szerveket a rekeszizmon levő nyíláson át a hasüregbe.

A kezdeti műtéteknél a ballont csak a baba megszületésekor távolították el, de újabban már egy hónappal a szülés előtt, ami lehetővé teszi a természetes úton történő szülést császármetszés helyett.

Nicolaides professzor elmondása szerint az első 10 műtétből három sikerült, a következő 11-ből már hat.

– Ennél az eljárásnál a rendellenesség felfedezése után nem pusztítjuk el a magzatot, hanem egy minimálisan invazív technikával kijavítjuk a hibát – teszi hozzá.

A jobb szűrési technikáknak köszönhetően a legtöbb magzati anomália pontosan diagnosztizálható, és ezek közül néhányat sikeresen ki lehet javítani a méhen belül is.

BBC
| sérv, méhen belül, rekeszsérv
2005-06-10 10:27:11

Web Design & Development Prowebshop