Hirdetés

Az influenza veszélyezteti a várandósokat az első trimeszterben

Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzán esik át.

influenza, fejlődési rendellenesség |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Dentistry

A Semmelweis Egyetem kutatói által késztett összefoglaló elemzés, mely a világon elsőként kizárólag az első trimeszterben lezajlott influenza szövődményeit vizsgálta, a Viruses című szaklapban jelent meg.

A leggyakoribb, nem genetikai eredetű rendellenességek között a velőcsőzáródási-problémák (nyitott gerinc és egyéb agy fejlődési rendellenességek), az ajak- és szájpad hasadékok, illetve a veleszületett szívhibák szerepelnek.

A kutatók több mint tízezer magyar és nemzetközi tanulmányt néztek át, melyekből végül 14, 1964 és 2022. novembere között publikált cikk adatait vetették össze. 

Az eredmények alapján egy egészséges terhességhez képest a születési rendellenességek kockázata összességében 50%-kal (másfélszeresére) nőhet, ha az anya a terhesség első három hónapjában lesz influenzás. Ezért különösen fontos az influenza elleni védőoltás beadatása már a terhesség tervezésekor és alatt is. 

influenza, fejlődési rendellenesség

2023-02-28 13:30:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop