Csont és izom rendellenességek: csípő, a lábszár és a láb

Veleszületett csípőficamról beszélünk, ha az újszülött csípőízületének vápája, mélyedése és a normálisan beilleszkedő combcsont (combcsont fejecs) különválik. A hiba oka ismeretlen.

csípőficam, comtorzió, térdficam, dongaláb, lóláb, csípÅ‘ficam | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
A csípőficam gyakoribb lányokban, farfekvéssel született csecsemőknél és azoknál, akiknek a rokonai között előfordult már a betegség. Ultrahangvizsgálat megerősíti a diagnózist. A csecsemőnél kettő, esetleg három pelenka használata gyakran sikeresen javítja a ficamot. Egyébként sínezés, rögzítőkötés vagy ortopédiai műtét szükséges.

Combtorziónak nevezzük, ha a térdek nem állnak párhuzamosan előrefelé, hanem egymás felé (anteverzió) vagy kifelé fordulnak (retroverzió). A combtorzió általában magától rendeződik, amikor a csecsemő idősebb lesz és képes állni és járni.

Térdficam során az alsó lábszár a térdtől előrehajlik. A térdficam újszülöttekben ritka, ha azonban jelen van, azonnal kezelni kell. Segíthet az újszülött térdének óvatos előre-hátra csavargatása a rendes helyzetbe naponta többször, valamint a nap többi részében a térd rögzítése sínezéssel.

Dongalábról beszélünk, ha a lábfej helyzetéből kicsavarodik. A lábfej íve nagyon magas lehet vagy a lábfej befelé, illetve kifelé fordul. A dongalábat anatómiai rendellenességek okozzák. Néha a lábfej kórosnak tűnik a magzat méhen belüli helyzete miatt, ez azonban nem igazi dongaláb. Ha nincs anatómiai rendellenesség, az elváltozást gipszkötéssel és gyógytornával lehet javítani. Az igazi dongaláb korai kezelése eredményes lehet gipszkötéssel, rendszerint azonban sebészeti beavatkozás szükséges.

| csípőficam, comtorzió, térdficam, dongaláb, lóláb
2009-02-11 10:28:15
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop