Hirdetés

A mellkasfal fejlődési rendellenességei

A mellkasfali deformitások nem gyakori betegségek. Születéskor ritkán észlelhetők. Természetesen itt is van kivétel. Az elektronikus médiák időnként beszámolnak újszülöttekről, akik nyitott mellkassal születnek, szívük a mellkasfal előtt, a bőr alatt helyezkedik el. A világirodalomban ritkán tesznek említést erről a betegségről.

mellkasi, deformitások, mellkasfal, fejlődési, rendellenesség, tölcsérmellkas, hordómellkas |

Gyógy-ír   Kisalföld | Pellek, S.

A fejlődési rendellenességeket főleg az elülső mellkasfal rendellenességei alkotják. Az elváltozások nem csak esztétikai szempontból jelentősek. A mellkasi kosár alakja a mellűri szervek elhelyezkedésére is hatással van. A csontos-porcos váz rendellenességei gyakran a lágyrészek elváltozásaival is járhatnak. A mellizomzat nem megfelelő fejlettségű, bizonyos izomterületek hiányozhatnak. Fiatal lányoknál az emlő fejlődésben való visszamaradása szembetűnő. A mellkasi deformitás rendszerint már nagyon korán észlelhető.

Az eltorzult mellkasfal a hiedelmekkel ellentétben nem nőhető ki! Bizonyos formáiban működési zavar nem alakul ki, de ennek eldöntése több vizsgálati periódus után dönthető el.

A "tölcsérmellkas" (pectus excavatum) főleg a fiatal fiúk betegsége (a fiúk háromszor gyakrabban betegszenek meg). Egy családon belül többször is előfordulhat. Leggyakrabban az iskoláskor kezdetén kerül felismerésre. A mellkas elülső felszíne valóban tölcsérszerűen behúzódik, a gyermek vállai előreesnek, szinte lógatják karjaikat. A kísérletes vizsgálatok a bordaporcokban zajló anyagcsere felborulásával magyarázzák a kórkép kialakulását. A szív a szegycsont mögött helyezkedik el, mellkasi deformitás esetén kénytelen elhagyni helyét, balra húzódik. Keringési és légzőrendszeri panaszok alakulhatnak ki. A gyermekek a terhelést nem bírják, már minimális fizikai terhelésre szívdobogásérzés alakul ki.

A légzészavar jelentkezése ijesztőleg hat a környezetre. Az esztétikai problémák pszichés tartalommal társulnak. Pubertás kezdetén az érintettek szégyenlőssé válnak (egyéb okból is), társaiktól elkülönülnek. Súlyos fokú elváltozások miatt korosztályuktól lemaradhatnak. Enyhébb formákban a hát- és mellizom-erősítő sportok (mint minden esetben az aktív testedzés) jótékony hatásúak. A mellizomzat megerősítésével a kozmetikai hátrány mérsékelhető. Súlyos esetekben a műtét elkerülhetetlen.

A mellkas korrekciója kisgyermekkorban idejében elvégezhető. Jól megválasztott műtéttel a kései problémák megelőzhetők. A "galamb-tyúk mellkas" (pectus varinatum) egy ritkább megbetegedés. Kozmetikailag kevésbé feltűnő, de megléte sok pszichés problémát okozhat. Szív- és légzőrendszeri panaszokkal kisebb számban társul. A belső szervek érintettsége esetén műtéti ellátás itt is indokolt. A veleszületett mellkasi deformitások a gerincoszlop súlyos fokú elváltozásait is felszínre hozhatják.

A mellkasi deformitások egymással keveredhetnek, a variációk száma magas.

A szerzett mellkasi deformitások központi kérdése a "hordómellkas". Súlyos fokú tüdőtágulathoz, idült hörghuruthoz társul. A mellkas szinte felfújódik, merevvé válik. A mellkasfalat követő tüdőszövet gyengül, baleset nélkül is sérülékeny. Gyakori, de gyógyítható szövődménye a légmell (pneumothorax) kialakulása.

mellkasi, deformitások, mellkasfal, fejlődési, rendellenesség, tölcsérmellkas, hordómellkas

2002-07-18 13:06:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop