Sziámi ikrek: mi következik?

Szeptemberben végezhetik el a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek végső szétválasztását; a február végi ötórás műtéttel az ikrek agyi vénás hálózatát választotta szét a három magyar orvosból álló csapat a bangladesi Dakkában - mondta a csoport egyik tagja, Pataki Gergely plasztikai sebész.

bangladesi sziámi ikrek, koponyájuknál összenőtt | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szakember kiemelte: egyedülálló módon választották szét a koponyájuknál összenőtt ikerpár agyi vénás hálózatát, ami alapot adhat arra, hogy ezentúl ezt az eljárást használják a világon.

A magyar sebészek - Pataki Gergely mellett Hudák István és Csókay András - endovaszkuláris úton (a vénák felől) választották szét az ereket. A plasztikai helyreállító sebészeti missziókat szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány három orvosa már évek óta lát el betegeket Bangladesben, így került hozzájuk a ritka és bonyolult orvosi eset.

Pataki Gergely elmondta, 2,5-3 millió szülésből csupán egy sziámi iker, és ezeknek a hat százaléka a fejüknél van összenőve. A bangladesi Dakkában február 28-án elvégzett műtét bonyolultságát jelzi az is, hogy több külföldi szakember nem vállalta a beavatkozást.

A mostani, első műtét után - a tavasz közepén vagy végén - szövettágítókat építenek majd az ikrek koponyája köré, míg a végső szétválasztásra szeptemberben kerülhet sor - mondta.

Hudák István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ főorvosa, a sikeres beavatkozást vezető szakember elmondta, rendkívül magas volt a kockázat, de az új eljárás a jövőben megkönnyítheti az ilyen típusú műtétek elvégzését.

A gyerekek egyébként - a betegségük ellenére - jó állapotban voltak a műtét előtt; az agyuk és az artériás rendszerük külön fejlődött, míg a vénás rendszer közös volt.

| bangladesi sziámi ikrek, koponyájuknál összenőtt
2018-03-07 11:52:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop