Új hír a bangladesi ikrekről

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak: műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, a gyermekek állapota optimális, így hamarosan sor kerülhet a végső szétválasztásukra.

| InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében, 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

A több szakaszból álló, több orvos-szakmai területen is innovatív megközelítést kívánó, Alapítványunk vezető orvosai által "Operation Freedom"-nak keresztelt műtétsorozat első fázisa - az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása 2018-ban történt Bangladesben Dr. Hudák István vezetésével.

Az immáron két és féléves gyermekek 2019. január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Az expanderek beültetését jelentő műtétre, és a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudjuk befedni majd a kicsiknél. A beavatkozások részben a Semmelweis Egyetemen, részben pedig a Premium Plasztikai Sebészeten zajlottak.

A magyarországi szakasz a biztonságos kivitelezés miatt volt indokolt.

Jelenleg már oly mértékben sikerült növelnünk a szövettágító implantátumok térfogatát itt Budapesten, amelyre sem hazánkban, sem külföldön nem volt példa, mert korábban elérhetetlennek tűnt ilyen kicsi gyermekeknél.

A család vezető orvosaink kíséretében visszarepül Bangladesbe. A Dr. Csókay András idegsebész vezette harmadik fázis, a 2019 nyarán esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, és a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a lezajlott szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel.

Alapítványunk 35 fős magyar missziós csapattal készül, amely 19 orvosból, továbbá 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll.

A csapat hisz a hit és a tudomány erejében, mert mindkettő segíti a műtétsorozatot.

| Bangladesh, sziámi ikrek
2019-07-18 12:21:48

Web Design & Development Prowebshop