A méhen belüli műtét jobb a nyitott gerinc gyógyítására

A nyitott gerinc (spina bifida) műtéti helyreállítása a méhen belül elvégezve a leghatékonyabb - derült ki egy nyolc évig tartó amerikai tanulmányból, melynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra.


Mérlegelendő a liszt folsavval dúsításának veszélye

Táplálkozástudományi szakértők szerint a liszt folsavas dúsításának hátrányos következményei is lehetnek. Bebizonyosodott ugyanis, hogy valószínűleg a máj által fel nem dolgozott folsav bekerül a véráramba.


Nem a méret a lényeg

Francia orvosok beszámoltak egy férfiról, aki normális életet él, pedig az agya lényegesen kisebb a normálisnál. A ma 44 éves férfi csecsemőkorában hidrokefáliában (vízfejűség) szenvedett, és, bár nem volt róla tudomása, felnőttként is nagy mennyiségű folyadék volt az agyában. A férfi egyébként nős és két gyermek apja.


Agyfejlődési rendellenességet okozhat a samponok egyik összetevője

Amerikai kutatók felfedezték, hogy egy alkotórész, mely a samponokban és más kozmetikai termékekben található, gátolja az agy normális fejlődését.


Vízfejűség

Oka, hogy az agyban termelődő agyvíz nem tud az agykamrákból elfolyni a gerinc felé, s az állandóan termelődő folyadék felszaporodik, feszíti az agykamrákat, azok kitágulnak, eleinte - a még (már a méhen belül is) nyitott koponyavarratok miatt - a koponya tágulásával az agyállomány még csak mérsékeltebben károsodik, de ha a koponya elcsontosodott, már csak az agyállomány összenyomásával, ezáltal tönkremenetele árán tud tovább növekedni az agykamra.


Agy- és gerincvelő rendellenességek: Nyitott gerinc

A nyitott gerinc vagy velőcső záródási rendellenesség olyan állapot, amelyben egy vagy több csigolya nem fejlődik ki teljesen és a gerincvelő egy része védtelenül marad.


Veleszületett agy- és gerincvelő rendellenességek

Agy- és gerincvelő rendellenességek az agy fejlődése során alakulhatnak ki, vagy miután az már teljesen kifejlődött. Sok agy- és gerincvelő rendellenességet ultrahang- vagy magzatvíz vizsgálattal már születés előtt ki lehet mutatni.


Agy- és gerincvelő rendellenességek: az agy veleszületett fejlődési rendellenességei

Agyvelőhiányról (anenkefália) beszélünk, ha az újszülött agyának legnagyobb része hiányzik, mert nem fejlődött ki. Az agyvelőhiányos gyermek nem marad életben: halva születik, vagy néhány napon belül meghal.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop