A méhen belüli műtét jobb a nyitott gerinc gyógyítására

A nyitott gerinc (spina bifida) műtéti helyreállítása a méhen belül elvégezve a leghatékonyabb - derült ki egy nyolc évig tartó amerikai tanulmányból, melynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a módszer olyan sikeresen javította a babák egészségét és mozgáskészségét, hogy a klinikai kipróbálást korábban leállították, és összegezték eredményeit.

A nyitott gerinc a központi idegrendszer fejlődési rendellenessége. A magzati fejlődés során a 28. nap környékén az idegrendszert magába foglaló velőcső normális esetben összezáródik. Ha ez mégsem történik meg, akkor idegcsőzáródási hiba alakul ki, ennek leggyakoribb formája a spina bifida.

A nyitott gerinc szülés előtti, prenatális műtétjét a 26. terhességi hétig végezhetik el az orvosok. Ennek során a császármetszéshez hasonló sebészi beavatkozással nyitják meg a méhet, és így operálják meg a magzatot. A műtét közben az anya és a magzat is altatásban van, utóbbi pedig még izomlazítót is kap - mondta el Scott Adzick, a philadelphiai Gyerekkórház vezető gyermeksebésze.

A műtött gyerekek állapotát egyéves, majd két és fél éves korukban ellenőrizték. A méhen belül műtött csecsemők közül 12 hónapos korban mintegy 40 százaléknak volt szüksége söntre az agyvíz felhalmozódásának megelőzésére, míg a születés után műtött 12 hónapos csecsemők 82,5 százalékánál volt erre szükség. A 30 hónapos korban elvégzett vizsgálatok is azt mutatták, hogy a méhen belül műtött gyerekek mentális képességei és mozgása is sokkal jobb, mint a születés után műtötteké.

A randomizált klinikai próbába a tervek szerint 200 várandós nőt vontak volna be, ám sikeressége miatt 183 résztvevőnél lezárták a tesztet. A méhen belül műtött magzatok közül kettő halt meg, és a születés után műtétre váró gyerekek csoportjában is két gyerek meghalt, haláluk az orvosok szerint összefüggésben volt fejlődési rendellenességükkel.
| nyitott gerinc, spina bifida, műtét, méhen belül
2011-02-10 22:36:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop