Agy- és gerincvelő rendellenességek: Nyitott gerinc

A nyitott gerinc vagy velőcső záródási rendellenesség olyan állapot, amelyben egy vagy több csigolya nem fejlődik ki teljesen és a gerincvelő egy része védtelenül marad.

nyitott gerinc, velőcső záródási rendellenesség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A nyitott gerinc kialakulásának veszélye szorosan összefügg az étrend fólsavhiányával, különösen a terhesség elején. A rendellenesség súlyos formája az Egyesült Államokban 1000 újszülöttből kb. egynél fordul elő.

A tünetek a gerincvelő és ideggyökök érintettségének súlyosságától függnek. Néhány gyermeknek kevés a tünete vagy tünetmentes; másokban gyengült vagy bénult minden, az érintett gerincvelői szint alatti ideg által beidegzett régió.

A nyitott gerinc gyakran diagnosztizálható születés előtt, először ultrahangvizsgálattal lehet felfedezni. Ha az orvos nyitott gerincre gondol, magzatvíz vizsgálatot ajánlhat. Ha a magzatban a nyitott gerinc súlyos fokú, a magzatvíz alfa-fötoprotein szintje remdszerint magas.

A súlyos fokú nyitott gerinccel születő csecsemők hosszantartó, intenzív kezelést igényelnek a veseműködés és a testi adottságok romlásának megelőzésére, valamint az elérhető maximális fejlődés biztosításának érdekében. Sebészeti beavatkozás szükséges a nyílás zárására és gyakran a társuló vízfejűség, húgyhólyag- és veserendellenességek, valamint az egyéb testi hibák kezelésére. A gyógytorna az ízületeket mozgékonyan tartja és a működő izmokat erősíti.

| nyitott gerinc, velőcső záródási rendellenesség
2009-01-31 19:03:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop