Agyfejlődési rendellenességet okozhat a samponok egyik összetevője

Amerikai kutatók felfedezték, hogy egy alkotórész, mely a samponokban és más kozmetikai termékekben található, gátolja az agy normális fejlődését.

sampon, DEA | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Amikor vemhes egereknél dietanolamint (DEA) alkalmaztak, az a magzatoknál gátolta a sejtfejlődést és fokozta a sejthalált az agynak a memóriáért felelős részében, a hippocampusban. Korábban már végeztek kutatásokat a DEA-val, mint potenciálisan rákkeltő anyaggal, de a mostani az első, amely a DEA-nak az agy fejlődésére gyakorolt hatását vizsgálja.

Nem szabad, hogy ezek az eredmények szükségtelen riadalmat keltsenek. Nem legyen álmatlan éjszakái annak a nőnek, aki ilyen terméket használt. Ez még csak figyelmeztetés, de nem árt megnézni a termékek címkéit, és korlátozni a használatot, amíg többet nem tudunk.

A DEA gátolja a kolin felszívódását, mely az agy normális fejlődéséhez szükséges, a terhes nőknek külön javasolják a szedését.

Az Egyesült Államokban több mint 100 ezer tonna DEA-t forgalmaznak évente, nemcsak samponok gyártására, hanem szappanok, hajlakkok és naptejek állagának javítására is.

Az a mennyiség, ami valakinek a bőrére jut hajmosáskor, legalább 10-szer kevesebb, mint kísérletek során veszélyesnek talált adag.


A DEA-t tartalmazó termékek listája az alábbi honlapon olvasható


Medical News Today
| sampon, DEA
2006-08-08 09:25:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop