Mérlegelendő a liszt folsavval dúsításának veszélye

Táplálkozástudományi szakértők szerint a liszt folsavas dúsításának hátrányos következményei is lehetnek. Bebizonyosodott ugyanis, hogy valószínűleg a máj által fel nem dolgozott folsav bekerül a véráramba.

folsav, liszt | InforMed Hírek5   InforMed | Perjési, L.
Egy korábban megjelent beszámolóban arról adtak hírt, hogy a Chilében, Egyesült Államokban és Kanadában bevezetett, kötelező folsavdúsítás eredményeképp 50%-kal csökkent a velőcsőzáródási fejlődési rendellenességek gyakorisága.

Más vizsgálatok révén ugyanakkor kiderült, hogy a folsav „Jekyll és Hyde”-szerű molekula. Megfigyelték ugyanis, hogy bár a folsav hatására javultak idős emberek szellemi funkciói, ám ezzel egyidőben megszaporodott a klimax utáni korban levő nőknél az emlőrák előfordulási gyakorisága.

Mesterséges megtermékenyítési programban résztvevő nőknél, a vérben mérhető magas folsavszint esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki méhen kívüli terhesség, és nagyobb a valószínűsége a veszélyeztetett, többszörös terhességnek is.

A javaslat szerint, mielőtt még bevezetnék a kötelező folsavpótlást az Egyesült Királyságban, tanulmányozni kellene a folsav véráramban előfordulásának jellegzetességeit, azért, hogy tiszta képet alkothassunk a folsavpótlás előnyeiről, illetve veszélyeiről.
| folsav, liszt
2007-11-16 18:50:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop