Nem a méret a lényeg

Francia orvosok beszámoltak egy férfiról, aki normális életet él, pedig az agya lényegesen kisebb a normálisnál. A ma 44 éves férfi csecsemőkorában hidrokefáliában (vízfejűség) szenvedett, és, bár nem volt róla tudomása, felnőttként is nagy mennyiségű folyadék volt az agyában. A férfi egyébként nős és két gyermek apja.

vízfejűség, Hydrocephalus | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Azért kereste fel a marseille-i kórházat, mert hetek óta fájt és gyenge volt a bal alsó végtagja. Az orvosok ismerték az illető kórelőzményét, amely szerint hathónapos korában söntöt ültettek be neki, hogy levezessék a felesleges folyadékot. 14 évesen azonban egyensúlyzavarai voltak, amelyek csak akkor szüntek meg, amikor a söntöt eltávolították.

Most, amikor a 44 éves férfi agyát képalkotó berendezéssel megvizsgálták, kiderült, hogy két folyadékkal teli kamra foglalja el a koponya nagy részét, agyszövetnek alig maradt hely.

Orvosai szerint szokatlanul kis agya miatt ugyan a férfinak ugyan alacsonyabb volt az IQ-ja az átlagosnál, azonban ettől eltekintve teljesen normális életet élt, közalkalmazottként dolgozott.

A férfi panaszai ismét megoldódtak a sönt behelyezésével, de sem az agytérfogata, sem az IQ-ja nem változott.

Szakemberek szerint döbbenetes, hogy az agy az élettel összeegyeztethetetlen feladatokkal is képes megbirkózni. Az eset arra utal, hogy ha valami elég lassan megy végbe a szervezetben, akkor az agy különböző területei átveszik más területek funkcióit.

Medical Net
| vízfejűség, hydrocephalus
2007-07-26 10:18:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop