Hirdetés

Uniós politikusok felemás zoknival hívják fel a figyelmet a Down-kórra

Felemás, színes zoknival igyekeznek felhívni a figyelmet a Down-kórral élők helyzetére brüsszeli politikusok a jövő heti Down-szindróma világnap alkalmából.

kromoszóma-rendellenesség, Down-szindróma, bulvár |

MTI Hírek12

Az uniós döntéshozók közül többen tettek közzé magukról a közösségi médiában fényképet vagy videót, amelyen felemás, színes zoknit viselnek, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a társadalom sokszínű.

Az uniós biztosok közül az egyik népszerű mikroblogoldalon elsőként Maros Sefcovicról, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökéről jelent meg fénykép, amint zakó, nyakkendő és cipő nélkül áll az irodájában egy pár színes felemás zoknival a lábán.

A jegesvödrös akcióhoz hasonlóan, kihívásként terjedő figyelemfelkeltő kampányba a szlovák politikus a portugál Carlos Moedas kutatásért és tudományos kérdésekért felelős biztos és az osztrák Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos is bekapcsolódott. Mindketten videót tettek közzé az interneten. Igaz, ők már cipőben. Moedas szerint a sokszínűség az egyik legnagyobb európai érték. A biztos azt is elmondja, hogy sógora is Down-kóros.

Hahn a videóban kijelenti: az emberi méltóság egyetemes, és mindenkit megillet, különösen azokat, akik valamilyen súlyos betegséggel vagy fogyatékkal kénytelenek együtt élni.

A kihívást Margrethe Vestager versenyjogi biztos és Phil Hogan agrárbiztos is elfogadta.

A Down-kórosok ügyét az Európai Parlament számos képviselője, így többek között a fideszes Kósa Ádám is felkarolta, aki az interneten közzétett fényképen az íróasztalán ül, a lábán felemás, színes zoknival.

A Down-szindróma világnapja március 21., utalva ezzel a tünetegyüttes leggyakoribb okára, a 21-es triszómiára. A Down-szindrómások 95 százalékánál ugyanis a genetikai rendellenességet az okozza, hogy hibás sejtosztódás miatt sejtjeik 23 kromoszómapárjának 21. tagja nem kettő, hanem három kromoszómából áll.

kromoszóma-rendellenesség, Down-szindróma, bulvár

2015-03-11 20:59:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop